ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Παράνομο και χωρίς νομική αξία το δημοψήφισμα

Καναδάς: Παράνομο και χωρίς νομική αξία το δημοψήφισμα

Το αποκαλούμενο «δημοψήφισμα» στην Κριμαία, σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από τη Ρωσία είναι παράνομο, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ.

«Το λεγόμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία παράνομα σε κατεχόμενο έδαφος από στρατιωτικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμά του δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο» ανέφερε ο Χάρπερ.
«Αυτό το δημοψήφισμα είναι παράνομο δεν έχει καμία νομική αξία και ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά του» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης στη δήλωσή του.

Μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, όπου το 95% των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η κυβέρνηση του Καναδά επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τις χώρες της ομάδας των G-7 και άλλους συμμάχους « για τον συντονισμό των επιπρόσθετων κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Ο Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουκρανία το Σάββατο ανέφερε επίσης ότι « τα ανεύθυνα και μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμβάλουν μόνο στην περαιτέρω οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα».