ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ακτιβιστές εισέβαλαν σε πυρηνικό εργοστάσιο

Γαλλία: Ακτιβιστές εισέβαλαν σε πυρηνικό εργοστάσιο

Δεκάδες ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace εισέβαλαν σήμερα στο παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας με σκοπό να απαιτήσουν το κλείσιμό του και να υπογραμμίσουν τον αργό ρυθμό μετάβασης της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).


Οι ακτιβιστές εισήλθαν τα ξημερώματα στο εργοστάσιο του Φεσενχάιμ, στα σύνορα με τη Γερμανία και κρέμασαν σε έναν από τους δύο αντιδραστήρες των 900 μεγαβάτ ένα τεράστιο πανό στο οποίο αναγραφόταν «Σταματήστε να Εκθέτετε την Ευρώπη σε Κίνδυνο!»

Το γραφείο της Greenpeace στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι περίπου 60 ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη έλαβαν μέρος στην διαμαρτυρία αυτή με στόχο να «καταδικάσουν τους κινδύνους που δημιουργεί η γαλλική πυρηνική ενέργεια για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη για μια ουσιαστική ενεργειακή μετάβαση στη Γαλλία».

Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, η οποία διοργανώνει τακτικά διαμαρτυρίες σε πυρηνικά εργοστάσια, απεικονίζονται οι ακτιβιστές να κατεβαίνουν με σχοινιά από τη μία πλευρά του αντιδραστήρα καθώς ξεδιπλώνουν το πανό.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας EDF, η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, ανακοίνωσε ότι συνελήφθηκαν 34 πρόσωπα.

«Τα συμβάντα αυτά δεν έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, οι οποίες λειτουργούν κανονικά», ανακοίνωσε η EDF.

Το εργοστάσιο Φεσενχάιμ, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε πριν από 37 χρόνια, βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια του Στρασβούργου, στις όχθες του ποταμού Ρήνου, μεταξύ του γαλλικού χωριού Φεσενχάιμ και του γερμανικού χωριού Μπρεμγκάρτεν.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δεσμευτεί για το κλείσιμο του εργοστασίου μέχρι το τέλος του 2016, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Γαλλίας από το 75% στο 50% έως το 2025.

Ωστόσο, οργανώσεις οι οποίες τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας απαιτούν το κλείσιμό του να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υποστηρίζοντας ότι επειδή οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και το γεγονός ότι διαδηλωτές μπορούν εύκολα να μπουν μέσα, αυτό προβάλει κίνδυνο για την ασφάλεια.
Οικολόγοι καλούν επίσης την κυβέρνηση να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν ο Ολάντ να μην πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του.