ΚΟΣΜΟΣ

Άριστες οι σχέσεις Αλβανίας- Ρουμανίας

Άριστες οι σχέσεις Αλβανίας- Ρουμανίας

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Ρουμανίας, Εντι Ράμα και Βίκτορ Πόντα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε την Ρουμανία ως "μια φίλη χώρα, με την οποία μας συνδέει η ιστορία και που μας παρέχει στήριξη προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".


"Μιλήσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Το οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα με τον Ρουμάνο ομόλογό του.

"Έχουμε πολλά να μάθουμε από τη Ρουμανία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Ένα από τα κλειδιά της οικονομικής επιτυχίας της κυβέρνησης του φίλου μου Βίκτορ Πόντα είναι η αποδέσμευση των κονδυλίων που σχετίζονται με την ΕΕ, η ρουμανική εμπειρία θα είναι μια ισχυρή υποστήριξη για μας σε αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε ο Εντι Ράμα.

"Μια άλλη ιστορία επιτυχίας στη Ρουμανία είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε την άμεση βοήθεια του Βουκουρεστίου", δήλωσε ο κ. Ραμα

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε την υπόσχεση του Ρουμάνου ομολόγου του ότι η χώρα του σύντομα θα αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τη δήλωση του προέδρου Πούτιν που έκανε παραλληλισμούς ανάμεσα στην Κριμαία και το ζήτημα του Κοσόβου, οι πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στους παραλληλισμούς αυτούς.

"Ο παραλληλισμός αυτός είναι εντελώς άσχετος, ακριβώς όπως και η Ρωσική παρέμβαση στην Κριμαία πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιστορίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

"Δεν στηρίζω τον παραλληλισμό αυτό διότι υπάρχουν διαφορές στην βάση του, και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μια πολύ σαφή θέση, γι 'αυτό που αποτελεί αναμφισβήτητη μια κρίση που θυμίζει το ψυχρό πολεμικό πόλεμο" δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.