ΚΟΣΜΟΣ

Γουινέα: 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιμορραγικό πυρετό!

Γουινέα: 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιμορραγικό πυρετό!

Ένα ξέσπασμα αιμορραγικού πυρετού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους σε μια δασική περιοχή στη νοτιοανατολική Γουινέα από τον Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.


Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 35 κρούσματα, όπως δήλωσε ο Σακομπά Κεϊτά, ο ιατρός επικεφαλής της υπηρεσίας πρόληψης επιδημιών στο υπουργείο Υγείας της Γουινέας. «Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται διάρροια και εμετός, σε συνδυασμό με πολύ υψηλό πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε σχετικά έντονη αιμορραγία», δήλωσε ο Κεϊτά.

«Στην αρχή υποθέσαμε ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από τον πυρετό της Λάσα ή κάποια άλλη μορφή χολέρας, ωστόσο φαίνεται πως η ασθένεια χτυπάει σαν κεραυνός. Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, περιλαμβανομένου του ιού Έμπολα, επειδή σε αυτή την περιοχή οι κάτοικοι καταναλώνουν κρέας άγριων ζώων και η Γουινέα βρίσκεται στη ζώνη του Έμπολα», είπε.

Όπως πάντως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξεσπάσματα ή έστω μεμονωμένα κρούσματα του Έμπολα στη χώρα.

Ο Κεϊτά δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είχαν έρθει σε επαφή με τους νεκρούς, ότι δηλαδή είχαν φροντίσει ή μετακινήσει τις σορούς. Πρόσθεσε ότι όσοι μολύνθηκαν από τον ιό τέθηκαν σε απομόνωση και ότι δείγματα έχουν σταλεί στη Σενεγάλη και τη Γαλλία για περαιτέρω εξετάσεις.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό της Γουινέας –παρά τον ορυκτό της πλούτο– είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.