ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Τουρκία: Επίθεση Ερντογάν σε Γκιούλ

Σκάνδαλο Τουρκία: Επίθεση Ερντογάν σε Γκιούλ

Στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος δεν φαίνεται πως συμφωνεί με τη θεωρία της συνωμοσίας από το εξωτερικό, όσον αφορά στο εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στη γείτονα χώρα, απάντησε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα ήταν λάθος να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει συνωμοσία εκπορευόμενη από το εξωτερικό», δήλωσε ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Γκιούλ κατά την επίσκεψή του στη Δανία, με τις οποίες ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριπτε την πρωθυπουργική θεωρία συνωμοσίας.

«Δεν αποδέχομαι ισχυρισμούς που στρέφονται κατά ξένων δυνάμεων και δεν πιστεύω ότι είναι δικαιολογημένες... Δεν πιστεύω σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι επιδιώκουν την καταστροφή της Τουρκίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δηλώνοντας παράλληλα «θλιμμένος» από το κλίμα έντασης που επικρατεί στη χώρα, μία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε αυτήν την αλυσίδα κατηγοριών που προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό, με στόχο την πρόκληση χάους στην Τουρκία», επέμεινε ωστόσο ο Ερντογάν. «Δεν πρέπει να χαρακτηρίσουμε συνωμοσία τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα;», συνέχισε.

Από την αποκάλυψη του εκτεταμένου σκανδάλου διαφθοράς στους κόλπους της τουρκικής ηγεσίας, ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί κατά του επικεφαλής της ισχυρής αδελφότητας Hizmet (Υπηρεσία) Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.
Πρώην συνοδοιπόροι του Γκιουλέν στον δρόμο του πολιτικού Ισλάμ, οι δύο ισχυροί άνδρες της Τουρκίας χαράσσουν από το περασμένο καλοκαίρι αποκλίνουσες πορείες απέναντι στον πρωθυπουργό που κατηγορείται για τον αυταρχισμό του, ενώ ο πρόεδρος προβάλλει το χαρτί της μετριοπάθειας.