ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία

Επίσκεψη Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία θα βρεθεί το Σάββατο ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προκειμένου να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και τον μεταβατικό πρόεδρο, Aλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Σκοπός του ταξιδιού του Σταϊνμάγερ είναι πρωτίστως να «εκφράσει τη γερμανική υποστήριξη στην πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά επίσης να πει ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε υπέρ μιας πολιτικής προς όφελος όλων των Ουκρανών από μέρους της νέας κυβέρνησης», είπε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ο Σέφερ υπενθύμισε ότι η προηγούμενη επίσκεψη του Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία είχε γίνει την 21η και την 22η Φεβρουαρίου. Ο Γερμανός υπουργός είχε διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο πηγαίνοντας στο Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης ανάμεσα στον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.

Η διαμεσολάβηση των τριών υπουργών είχε επιτρέψει τη διακοπή των βιαιοτήτων στο Κίεβο, ενώ οδήγησε στην αποπομπή του έκπτωτου πλέον προέδρου.

Ο Σταϊνμάγερ ελπίζει αύριο να συγκεντρώσει «πληροφορίες από πρώτο χέρι για την κατάσταση [στην Ουκρανία] από τους νέους πολιτικούς ηγέτες στο Κίεβο». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ «θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του μεταβαίνοντας στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για να συναντηθεί με τον κυβερνήτη και άλλους συνομιλητές», εξήγησε ο εκπρόσωπός του.

Σήμερα, ο Γιατσενιούκ υπέγραψε με τους Ευρωπαίους ηγέτες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, που είχε αποτελέσει την αφορμή να ξεσπάσει η κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.

Οι Ευρωπαίοι σκλήρυναν τον τόνο τους χθες έναντι της Μόσχας, προσθέτοντας άλλα 12 ονόματα στον κατάλογο των προσώπων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στα οποία επιβάλει κυρώσεις η ΕΕ, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας έπειτα από δημοψήφισμα το οποίο η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Διαβάστε επίσης:

«Η Ουκρανία μας οφείλει 16 δισ. δολάρια»

Η Άνω Βουλή επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας