ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Σκέψεις χορήγησης δανείου στην Ουκρανία

Σουηδία: Σκέψεις χορήγησης δανείου στην Ουκρανία

Η Σουηδία προτίθεται να χορηγήσει διμερές δάνειο στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν δύο ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, ενθαρρύνοντας παράλληλα άλλες χώρες να συνεισφέρουν και προειδοποιώντας ότι η οικονομική αστάθεια θα οδηγήσει σε περαιτέρω πολιτική αστάθεια στην ουκρανική επικράτεια.

Η Στοκχόλμη είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τη χορήγηση ενός δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφεραν ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Καρλ Μπιλτ, σε άρθρο τους στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο, στο μέγεθος του δανείου.

«Η πολιτική σταθερότητα στην Ουκρανία κινδυνεύει να υπονομευτεί εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω», επισήμαναν.

Οι Ράινφελντ και Μπιλτ σημείωσαν ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το καλοκαίρι για να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες της» και πρόσθεσαν ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ μελετούν τη χορήγηση δανείων στο Κίεβο.

Η Σουηδία, ανέφεραν επίσης, είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες στη μεταβατική κυβέρνηση όπως εμπειρογνωμοσύνη στο πεδίο της φορολογίας του ενεργειακού τομέα.

Οι Ράινφελτ και Μπιλτ επισήμαναν ότι ένα διμερές δάνειο χρειάζεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.