ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία:Μετρά απώλειες ο ακροδεξιός Βίλντερς

Ολλανδία:Μετρά απώλειες ο ακροδεξιός Βίλντερς

Όλο και περισσότερο στην κρίση βυθίζεται το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Ολλανδού ακροδεξιού λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς, καθώς άλλο ένα γνωστό στέλεχός του παραιτήθηκε λόγω του θέματος που προέκυψε με τους Μαροκινούς μετανάστες.


Η Λόρενς Στάσεν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PVV στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε την παραίτησή της αργά την Παρασκευή, με ανακοίνωσή της την οποία μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
«Λυπούμαι βαθιά που αναγκάστηκα να πάρω την απόφαση αυτή, αλλά το να παραμείνω στο αξίωμά μου δεν ήταν δυνατόν έπειτα από τις δηλώσεις του Βίλντερς», τόνισε η Στάσεν στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι υπέβαλε την παραίτησή της από την ηγεσία της ομάδας του κόμματος στο ΕΚ.

Σε μια συγκέντρωση μετά τις δημοτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες το κόμμα κατέγραψε μεγάλη άνοδο, ο Βίλντερς ρώτησε τους υποστηρικτές του στη Χάγη: «Θέλετε περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς σε αυτή την πόλη και στην Ολλανδία;». Το πλήθος φώναξε «Λιγότερους! Λιγότερους!» και ο Βίλντερς απάντησε: «Θα το φροντίσουμε αυτό».

Το επεισόδιο προκάλεσε κατακραυγή στην Ολλανδία και διεθνώς. Χιλιάδες άνθρωποι κατέθεσαν μηνύσεις σε ολλανδικά δικαστήρια, ενώ πολλά διακεκριμένα στελέχη του PVV παραιτήθηκαν από τη Βουλή και δημοτικά συμβούλια.
Ο Βίλντερς επανήλθε χθες και εμφανίστηκε αμετανόητος. «Δεν είπα τίποτε λάθος, δεν μετανιώνω για τίποτα, δεν θα ζητήσω συγγνώμη για τίποτα και από κανέναν», είπε ο Βίλντερς στους δημοσιογράφους. Επιμένει ότι μάχεται εναντίον των «υπερβολών» της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και του «εξισλαμισμού» της ολλανδικής κοινωνίας και ότι οι Μαροκινοί αυξάνουν την εγκληματικότητα και εξαρτώνται από τα επιδόματα.

«Δεν έχω πει ότι θέλω να διώξω όλους τους Μαροκινούς από τη χώρα», έχει δηλώσει, διευκρινίζοντας πως επιδιώκει να μειώσει την μετανάστευση από τις ισλαμικές χώρες και να απελάσει τους «Μαροκινούς εγκληματίες».
Ο Βίλντερς έκανε πολιτική καριέρα προσελκύοντας την προσοχή των Μέσων ενημέρωσης με ατάκες κατά του ισλάμ και το τελευταίο διάστημα έχει καβαλήσει το κύμα του αντιμεταναστευτικού αισθήματος στην Ολλανδία.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση —που πάντως δημοσιεύθηκε πριν από το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση με τα συνθήματα εναντίον των Μαροκινών— έδειξε ότι γίνονταν σήμερα εκλογές στην Ολλανδία, το PVV θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα στο Κοινοβούλιο.
Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι το προσωποπαγές αυτό κόμμα, που οικοδομήθηκε γύρω από τον Βίλντερς, δεν θα υποστεί ιδιαίτερο πλήγμα από τις αποχωρήσεις των τελευταίων ημερών, όμως ένας σχολιαστής αντιθέτως εκτίμησε ότι το πολιτικό μέλλον του πλέον αμφισβητείται, σε ένα σχόλιό του στην εφημερίδα NRC Handelsblad.

«Απώλεσε τους πιο στενούς του συμμάχους, το καλύτερο μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας και ένα στέλεχος του κόμματός του στην ευρωβουλή», επισήμανε. «Σε δύο μήνες έχουμε ευρωεκλογές και θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία».
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της EenVandaag σε δείγμα 1200 ψηφοφόρων του PVV η οποία δημοσιεύθηκε χθες, το 85% εξ αυτών είπε ότι έχει ακόμη εμπιστοσύνη στον Βίλντερς• το 25% εκτίμησε ότι το παρατράβηξε.

Διαβάστε ακόμα:

Στην Ολλανδία ο Κινέζος Πρόεδρος