ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Στόλτενμπεργκ θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του NATO»

«Ο Στόλτενμπεργκ θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του NATO»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του NATO, έγραψε χθες η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.


Επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Νορβηγίας ως τον περασμένο Οκτώβριο, ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ αναμένεται να ονομαστεί επίσημα επικεφαλής της Συμμαχίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO την 1η και την 2η Απριλίου, έγραψε η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επίσημα και απρόβλεπτες εξελίξεις θα μπορούσαν θεωρητικά να εμποδίσουν τη νορβηγική υποψηφιότητα», σημείωσε πάντως η εφημερίδα, η οποία είναι συνήθως καλά πληροφορημένη.
«Όμως πρόσωπα τα οποία είναι ενημερωμένα για την διαδικασία εκ των έσω δεν βλέπουν τι θα μπορούσε να εμποδίσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ να γίνει ο 13ος γενικός γραμματέας του NATO», πρόσθεσε η Αφτενπόστεν.

Ο Στόλτενμπεργκ, εάν πράγματι αναλάβει ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, θα αντικαταστήσει έναν άλλο σκανδιναβό, τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίμονη αυτή φημολογία εδώ κι αρκετές ημέρες, ο Στόλτενμπεργκ έχει επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό Τύπο, την υποψηφιότητα του Στόλτενμπεργκ υποστηρίζουν τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Στο χθεσινό της δημοσίευμα, η Αφτενπόστεν ανέφερε ότι την υποψηφιότητά του υποστηρίζουν επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κάτι που σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των τεσσάρων πιο ισχυρών δυνάμεων της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σπούδασε οικονομολόγος, προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη καλώντας να αντιμετωπιστεί με «περισσότερη δημοκρατία» και με «περισσότερη ανοχή» ο εξτρεμισμός μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφονώντας 77 ανθρώπους την 22η Ιουλίου 2011.

Ενόσω κυβερνούσε τη Νορβηγία, για 10 χρόνια, απέκτησε στενές σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη χώρα του, είναι ένα στοιχείο το οποίο ενισχύει την υποψηφιότητά του, εν μέσω της κρίσης λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία ανάμεσα στο NATO και στη Μόσχα.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παραμένει ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της χώρας του, το οποίο συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο στη Νορβηγία αν και βρίσκεται στην αντιπολίτευση, είναι επίσης ένας από τους δύο ειδικούς απεσταλμένους του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: «Προτιμήσαμε την αποφυγή αιματοχυσίας»

Πώς οι Ρώσοι «κατέλαβαν» την Κριμαία (ΧΑΡΤΕΣ)