ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος εθνικιστής ζήτησε τη διαμέλιση της Ουκρανίας!

Ρώσος εθνικιστής ζήτησε τη διαμέλιση της Ουκρανίας!

Τη διαίρεση της Ουκρανίας κατά μήκος των γραμμών του συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, το οποίο είχαν υπογράψει οι Ναζί και οι Σοβιετικοί το 1939, καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις περιφέρειες της δυτικής Ουκρανίας για τη ρήξη των δεσμών τους με το Κίεβο, πρότεινε ο Ρώσος υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι!

Σε επιστολή του προς τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, ο Ζιρινόφσκι πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ενσωμάτωση περιοχών της Ουκρανίας στο έδαφός τους, στηριζόμενος στο γεγονός ότι πολλά από τα ουκρανικά εδάφη ήταν κατά το παρελθόν τμήματα αυτών των χωρών.

Οι περιοχές αυτές ενσωματώθηκαν στην Ουκρανία, όταν αυτή ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το μυστικό σύμφωνο του 1939 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της τότε Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας, με το οποίο οι Μολότοφ και Ρίμπεντροπ μοίρασαν την περιοχή.

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να διορθωθούν ιστορικά λάθη» έγραψε ο Ζιρινόφσκι προτείνοντας οι ουκρανικές περιφέρειες, Τσερνίβτσι, Ζακαρπάτια, Βολίν, Λβιβ, Τερνοπίλ, Ιβάνο- Φράνκιβσκ και Ροβένσκι να διεξάγουν δημοψηφίσματα όπως επίσης η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία για να αποφασιστεί αν οι περιφέρειες αυτές θα αποσχιστούν από την Ουκρανία. «Η Ρουμανία μπορεί να επιθυμεί να πάρει την περιφέρεια Τσερνίβτσι, η Ουγγαρία την Ζακαρπάτια και η Πολωνία το υπόλοιπο», σύμφωνα με τον Ζιρινόφσκι. Η πρόταση θα επιτρέψει στην κεντρική Ουκρανία να απαλλαγεί από «περιττές εντάσεις» και τα δημοψηφίσματα «θα φέρουν ευημερία και ηρεμία στην ουκρανική μητρική γη», ανέφερε επίσης η επιστολή.

Ο Πολωνός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, Μάρτσιν Βοζιεχόφσκι απέρριψε την επιστολή και εξέφρασε τη λύπη του που κάποιοι Ρώσοι «εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους του συμφώνου Μολότοφ - Ρίμπεντροπ». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο Σεργκέι Σομπόλεφ, επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας της Ουκρανίας, του κόμματος Πατρίδα, χαρακτήρισε τον Ζιρινόφσκι «προβοκάτορα». «Ο Ζιρινόφσκι συχνά είναι η φωνή του Πούτιν», υποστήριξε. Ο Αλεξάντρ Εφρέμοφ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Περιφερειών, που είναι το πρώην κυβερνών κόμμα της Ουκρανίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είπε ότι δεν υποστηρίζει την πρόταση του Ζιρινόφσκι. «Όπως εμείς έχουμε κάποιους μέθυσους έτσι και η Ρωσία έχει παρόμοιους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εφρέμοφ.

Ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, είναι αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής και παρότι το κόμμα του ανήκει στη μειοψηφία, στο κοινοβούλιο οι ιδέες και η ρητορική του κερδίζουν έδαφος σε ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πληθυσμού αλλά και στο Κρεμλίνο.

Διαβάστε ακόμα:

Τιμοσένκο: Να ρίξουμε στους Ρώσους της Ουκρανίας πυρηνικά