ΚΟΣΜΟΣ

Το Κυπριακό συζήτησαν Μπαν Κι Μουν - Γκιουλ

Το Κυπριακό συζήτησαν Μπαν Κι Μουν - Γκιουλ

«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική στο Κυπριακό» συμφώνησαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, το θέμα της Κύπρου ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησε ο Μπαν Κι-μουν με τον Τούρκο πρόεδρο. «Συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική, μετά την επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων τον Φεβρουάριο».

Τέλος, σημείωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της Συρίας και οι προοπτικές των συνομιλιών της Γενεύης, ενώ ο Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την ανθρωπιστική κατάσταση.