ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό: Εθνικό πένθος για τους 251 πρόσφυγες

Κονγκό: Εθνικό πένθος για τους 251 πρόσφυγες

Σε 251 ανέρχονται οι Κονγκολέζοι πρόσφυγες που πνίγηκαν το περασμένο Σάββατο (22/03) στο ναυάγιο ενός πλοίου στην λίμνη Αλβέρτου, μεταξύ της Ουγκάντας και της ΛΔ Κονγκό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό, κηρύσσοντας εθνικό πένθος τριών ημερών.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό «με βαθιά λύπη επιβεβαιώνει στο έθνος τον θάνατο 251 εκ των συμπατριωτών μας, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα πλοίο (...) το οποίο προερχόταν από την όχθη της λίμνης Αλβέρτου στην Ουγκάντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε.

«Σε ένδειξη της αλληλεγγύης και της συμπόνιας ολόκληρου του κογκολέζικου έθνους», η κυβέρνηση αποφάσισε, βάσει οδηγίας του προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα, «να κηρύξει εθνικό πένθος τριών ημερών από σήμερα», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, οι αρχές της Ουγκάντας, είχαν ανακοινώσει ότι περισυνελέγησαν107 σοροί, μεταξύ των οποίων αυτές 57 παιδιών.

Ο πλους στις μεγάλες λίμνες της κεντρικής Αφρικής μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνος με αυτόν στην θάλασσα, όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Ο απολογισμός των θυμάτων στα δυστυχήματα που σημειώνονται εκεί καταλήγει συχνά να είναι πολύ υψηλός λόγω της υπερφόρτωσης των πλεούμενων, της έλλειψης σωσιβίων και του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν ξέρει να κολυμπάει.
Σύμφωνα με τον Μέντε, το πλοίο αυτό, στο οποίο επέβαιναν περίπου 300 άνθρωποι, μετέφερε Κονγκολέζους πρόσφυγες από την Ουγκάντα στην ΛΔ Κονγκό όταν ανατράπηκε. Ο ίδιος σημείωσε ότι "πιθανόν" τα μέτρα ασφαλείας στο πλοίο ήταν ανύπαρκτα.

«Το πλοίο αυτό ήταν το ένα από τα δύο που αναχώρησαν το Σάββατο το πρωί από την περιοχή Χόιμα, στην ανατολική όχθη της λίμνης και το οποίο μετέφερε πρόσφυγες (. . .) οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους με δική τους πρωτοβουλία», σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η τραγωδία του περασμένου Σαββάτου σημειώθηκε μόνο μερικές ημέρες μετά την εκστρατεία που άρχισαν οι αρχές της ΛΔ Κονγκό προκειμένου να επιβάλλουν σε όλα τα πλεούμενα που εκτελούν δρομολόγια στη χώρα να προμηθευτούν με σωσίβια.

Η UNHCR υπενθυμίζει ότι η Ουγκάντα είναι μια σημαντική χώρα υποδοχής προσφύγων. Η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων προσφύγων είναι άνθρωποι που θέλουν να γλιτώσουν από τη βία στο Νότιο Σουδάν. Ωστόσο η χώρα φιλοξενεί ακόμη 175.000 πρόσφυγες από την ΛΔ Κονγκό στους συνολικά σχεδόν 329.000 πρόσφυγες που είχε στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ναυάγιο με τουλάχιστον 98 νεκρούς μεταξύ Ουγκάντας και Κονγκό