ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δεκάδες νεκροί σε μάχες και βομβαρδισμούς στη Λαττάκεια

Συρία: Δεκάδες νεκροί σε μάχες και βομβαρδισμούς στη Λαττάκεια

Τουλάχιστον 29 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας και ισλαμιστές αντάρτες στην παράκτια περιοχή Λαττάκεια, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αλαουίτες, μειονότητα στην οποία ανήκει η οικογένεια του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 ισλαμιστές αντάρτες και 19 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες οι οποίες σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Κάσαμπ, το οποίο αποτελεί μια πύλη προς τη Λαττάκεια.

Δεκάδες ακόμη αντιμαχόμενοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση και βασίζεται για τη συγκέντρωση πληροφοριών σε ένα δίκτυο ιατρικών, πολιτικών και στρατιωτικών πηγών μέσα στη Συρία.

Οι αντάρτες, υπό την ηγεσία του Μετώπου αλ Νούσρα, του βραχίονα του δικτύου της αλ Κάιντα στη Συρία, είχαν καταλάβει το Κάσαμπ την Δευτέρα. Η κατάληψή του στέρησε από τις δυνάμεις του Άσαντ τον έλεγχο των περισσότερων συνοριακών διελεύσεων στη μεθόριο με την Τουρκία.

Στην επαρχία Λαττάκεια βρίσκεται το χωριό Καρντάχα, απ' όπου κατάγεται η οικογένεια του Άσαντ και όπου έχουν ταφεί τα λείψανα του πατέρα του, του πρώην προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ.

Ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη Λαττάκεια, οι αντάρτες επιδιώκουν να αμβλύνουν την πίεση η οποία ασκείται σε άλλες περιοχές, όπου έχουν υποστεί βαριές απώλειες τους τελευταίους μήνες.

Αυτές οι περιοχές βρίσκονται κυρίως κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου καθώς και γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.