ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Στο στόχαστρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία

ΟΗΕ: Στο στόχαστρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία

Για μία ακόμα χρονιά, η επιτροπή έρευνας για τη Συρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έλαβε εντολή να συγκεντρώσει στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο ΟΗΕ αποφάσισε να παρατείνει την εντολή της εκ νέου.

Η επιτροπή έρευνας υποβάλει αναφορές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράττονται κατά κύριο λόγο από συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά και από εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες μάχονται εναντίον τους, ενώ έχει καταρτίσει έναν εμπιστευτικό κατάλογο υπόπτων για ενδεχόμενες μελλοντικές διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες κατάφωρες, συστηματικές και εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τη συριακή κυβέρνηση και συνδεόμενες με αυτή παραστρατιωτικές ομάδες». Ακόμη, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση της δράσης εξτρεμιστικών ομάδων και καθιστά σαφές ότι καταδικάζει τις παραβιάσεις, οι οποίες διαπράττονται από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση.
Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με την υποστήριξη 32 χωρών μελών του 47μελούς Συμβουλίου, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα και η Βενεζουέλα την καταψήφισαν και 11 χώρες απείχαν.
Διπλωμάτες πάντως αναγνώριζαν ότι μόνο η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και ο τερματισμός της βίας θα σηματοδοτούσαν την διακοπή των παραβιάσεων.
«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση (των παραβιάσεων) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία», ανέφερε ένας δυτικός διπλωμάτης.

Διαβάστε ακόμα:

Μαλαισία: Άθικτη η καμπίνα των επιβατών, εκτιμούν οι ειδικοί