ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (pics)

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (pics)

Σαν σήμερα, πριν από 161 χρόνια, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών, τα έργα του οποίου επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους μεταγενέστερους καλλιτέχνες και δη τους εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού.

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, ή Βαν Χοχ, όπως προφέρεται το όνομά του στα ολλανδικά, γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1853, στο χωριό Ζούντερτ και ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ συνολικά παιδιά της οικογένειας.

patatofagoi

Αν και τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα παρακολούθησε σε μεγάλη ηλικία (27 ετών), εξελίχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του ταλέντου του και της συνεχούς προσπάθειας να το αναπτύξει. Όπως συμβαίνει συχνά με μεγάλους καλλιτέχνες, δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία όσο βρισκόταν εν ζωή. Αν μη τι άλλο, όμως, μετά τον θάνατό του, το 1890, το σημαντικό έργο του αναγνωρίστηκε και η φήμη του εξαπλώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έργα του που άφησαν τη σφραγίδα τους ήταν «Οι πατατοφάγοι», το «Δωμάτιο του Βαν Γκογκ στην Αρλ», το «Κόκκινο Αμπέλι», το «Βάζο με τα δώδεκα Ηλιοτρόπια» και βέβαια η «Αυτοπροσωπία».

vg2

Το μουσείο με τα έργα του βρίσκεται στο Άμστερνταμ και υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.