ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Υποψηφιότητες από τον Ποροσένκο μέχρι τον Νταρθ Βέιντερ

Ουκρανία: Υποψηφιότητες από τον Ποροσένκο μέχρι τον Νταρθ Βέιντερ

Στην ανακοίνωση 46 υποψηφιοτήτων, ανάμεσά στις οποίες και αυτή του δισεκατομμυριούχου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, καθώς επίσης και της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο, προέβη η εκλογική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Η λίστα των υποψηφίων που δημοσιεύθηκε μετά τη λήξη της κατάθεσης των φακέλων υποψηφιότητας το βράδυ της Κυριακής, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό «ελασσόνων υποψηφίων», για παράδειγμα από εθνικές μειονότητες, όπως αυτή του ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας Βαντίμ Ραμπινόβιτς ή ακόμη αυτή του εκπροσώπου του ουκρανικού κόμματος του Ίντερνετ, του Νταρθ Βέιντερ, ο οποίος εμφανιζόταν συχνά στη Μαϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου με το κράνος και την κάπα του χαρακτήρα της ταινίας Πόλεμος των Άστρων.

Ο κατάλογος αυτός αναμένεται να μειωθεί πάντως μετά την εξέταση των φακέλων των υποψηφίων, που πρόκειται να συνεχιστεί έως τις 4 Απριλίου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη κατέθεσε την υποψηφιότητά της η Τιμόσενκο, η οποία στα 53 της χρόνια δείχνει αποφασισμένη να πάρει την εκδίκησή της μετά την ήττα της το 2010 από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Παράλληλα, την Παρασκευή επισημοποίησε την υποψηφιότητά του ο επικρατέστερος στις δημοσκοπήσεις, ο Πέτρο Ποροσένκο, του οποίου η αυτοκρατορία αρχίζει από τη σοκολάτα και φθάνει έως τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ήταν ο μόνος ολιγάρχης που υποστήριξε ανοικτά το φιλοευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας. Το Σάββατο εξασφάλισε την υποστήριξη του πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, το Κόμμα των Περιφερειών του έκπτωτου προέδρου επέλεξε τον Μιχάιλο Ντομπκίν, πρώην κυβερνήτη της ρωσόφωνης περιοχής του Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά πολλά στελέχη του κόμματος αυτού μετέχουν στην κούρσα διαδοχής χωρίς την επίσημη υποστήριξη του κόμματος, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπόικο.

Από την πλευρά των φιλοευρωπαίων εθνικιστών, το κόμμα Σβόμποντα (Ελευθερία) υποστηρίζει την υποψηφιότητα του ηγέτη του Όλεγκ Τιαγνιμπόκ και η παραστρατιωτική οργάνωση Δεξιός Τομέας αυτήν του Ντμίτρο Γιάρος.

Διαβάστε ακόμα:

Ελέφαντας παίζει water polo (video)!