ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο του διυλιστηρίου της Οδησσού

Το Κίεβο επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο του διυλιστηρίου της Οδησσού

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας επιθυμεί να επιστρέψει σε ουκρανικά χέρια ο έλεγχος του διυλιστηρίου της Οδησσού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.


Η ρωσική εφημερίδα Kommersant είχε αναφέρει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου, η ουκρανική εταιρεία Vetek, το παραχώρησε στη ρωσική τράπεζα VTB αφού δεν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει από αυτή για να το αγοράσει από την Lukoil.

Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι το διυλιστήριο πλέον ελέγχεται από μια ρωσική τράπεζα, την οποία δεν κατονόμασε.

Η Vetek ανήκει στον ουκρανό ολιγάρχη Σεργκέι Κουρτσένκο, ο οποίος έκανε περιουσία στη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κουρτσένκο, καθώς φέρεται να υπεξαίρεσε δημόσια περιουσία. Ο Κουρτσένκο έφυγε τον προηγούμενο μήνα από την Ουκρανία και ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία κατέσχεσε χιλιάδες τόνους πετρελαϊκών προϊόντων που ανήκουν στις εταιρείες του.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Rosneft ενδέχεται να αγοράσει το διυλιστήριο της Οδησσού.

«Αποκαλύψαμε ένα σχέδιο να μεταφερθεί το διυλιστήριο της Οδησσού από την εταιρεία του Κουρτσένκο σε μια ρωσική τράπεζα», αναφέρει ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα υποβάλει «πρόταση να επιστρέψει η ιδιοκτησία του διυλιστηρίου στην Ουκρανία».

Το διυλιστήριο αυτό, που κανονικά επεξεργάζεται 3,6 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου το χρόνο (70.000 βαρέλια την ημέρα), έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: Κίεβο: «Αποσύρονται σταδιακά» τα ρωσικά στρατεύματα