ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Τουρκία: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταθέσει σήμερα προσφυγή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στην Άγκυρα, τις οποίες κέρδισε με μικρή διαφορά στην πρωτεύουσα το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα.


"Θα προσφύγουμε σήμερα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK)", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊκάν Ερντεμίρ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

"Περισσότεροι από 1.000 εθελοντές μας εργάζονται εδώ και πάνω από 48 ώρες για να ελέγξουν τα δεδομένα στο γενικό επιτελείο του κόμματός μας. Έχουμε αποδείξεις για παρατυπίες", πρόσθεσε ο Ερντεμίρ.

"Σημαντική νοθεία αποδείχθηκε πως έγινε σε πολλά εκλογικά τμήματα" της τουρκικής πρωτεύουσας, δήλωσε εξάλλου προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος που πρόσκειται στο CHP και ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Χιλιάδες οπαδοί του CHP συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ μπροστά από την έδρα του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα κρατώντας τουρκικές σημαίες για να καταγγείλουν μια "μαζική νοθεία" στην πρωτεύουσα, η οποία αριθμεί 5 εκατ. κατοίκους, και να ζητήσουν νέα καταμέτρηση των ψήφων.

Ο πρόεδρος του θεσμού αυτού, ο Σαντί Γκιουβέν, κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιδείξουν ηρεμία και τους διαβεβαίωσε πως η "αλήθεια" θα αποδειχθεί.

Ο πολύ λαϊκιστής δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το πρωί ότι κέρδισε μια πέμπτη διαδοχική θητεία συγκεντρώνοντας το 44,79% των ψήφων, έναντι 43,77% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Μανσούρ Γιαβάς.

Οι δύο αντίπαλοι είχαν ανακηρύξει διαδοχικά τη νίκη τους το βράδυ της Κυριακής, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα που τροφοδοτούνταν από τις κατηγορίες για νοθεία και διακοπές της ηλεκτροδότησης οι οποίες προκάλεσαν υποψίες.

Διαβάστε επίσης:

Τυνησία: 7 χρόνια φυλακή σε δύο αστυνομικούς για την υπόθεση «Μεριέμ»

Ρoή Ειδήσεων