ΚΟΣΜΟΣ

Η Τιμοσένκο στηρίζει Ποροσένκο τρώγοντας σοκολάτες...

Η Τιμοσένκο στηρίζει Ποροσένκο τρώγοντας σοκολάτες...

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα αγωνιστεί "μέχρι τέλους" για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, παρά τις εκκλήσεις που γίνονται για τον συνασπισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων γύρω από τον πολυεκατομμυριούχο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί των εκλογών αυτών.


"Θα συμμετέχω μέχρι τέλους στις προεδρικές εκλογές", τόνισε η 53χρονη πολιτικός η οποία αποφυλακίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα της καθαίρεσης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του μποξ Βιτάλι Κλίτσκο αποσύρθηκε το Σάββατο από την προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζοντας ότι οι "δημοκρατικές δυνάμεις" θα πρέπει να συνασπιστούν γύρω από έναν υποψήφιο και να στηρίξουν τον βουλευτή και ιδιοκτήτη —μεταξύ άλλων— της σοκολατοποιίας Roshen, τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

"Στηρίζω τον Ποροσένκο: εγώ κι η οικογένειά μου αγοράζουμε και τρώμε σοκολάτες Roshen. Όμως αυτοί που θα πρέπει να επιλέξουν είναι οι Ουκρανοί και όχι οι πολιτικοί με τις συμφωνίες τους", δήλωσε η Τιμοσένκο, η οποία ηττήθηκε από τον Γιανουκόβιτς στις εκλογές του 2010.

Στις δημοσκοπήσεις η Τιμοσένκο έρχεται τρίτη με ποσοστό 8% έναντι 9% του Κλίτσκο και 25% του Ποροσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός απέρριψε επίσης την ιδέα για ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας, όπως προτείνει η Ρωσία. "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας υπαγορεύει το οτιδήποτε, να μας επιβάλει μια ομοσπονδιακή δομή. Είναι απαράδεκτο να διαπραγματευόμαστε με το Κρεμλίνο τον τρόπο με τον οποίο θα προσαρμόσουμε την πολιτική ζωή μας στις απαιτήσεις ενός δικτάτορα", τόνισε η Τιμοσένκο η οποία έχει αναγορεύσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε "υπ' αριθμόν 1" εχθρό της.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Υποψηφιότητες από τον Ποροσένκο μέχρι τον Νταρθ Βέιντερ