ΚΟΣΜΟΣ

Τo τσουνάμι χτύπησε τμήμα των ακτών της Χιλής

Τo τσουνάμι χτύπησε τμήμα των ακτών της Χιλής

Παλιρροϊκό κύμα χτύπησε τις βόρειες ακτές της Χιλής όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της χώρας λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού μεγέθους 8,2 βαθμών που έπληξε τα ανοικτά των ακτών της Χιλής, κοντά στο χερσαίο πεδίο εξόρυξης λιθίου και χαλκού στην περιοχή της πόλης Ικουίκουε. Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι που εξέδωσε αμέσως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου για το σύνολο των ακτών της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό μετρήθηκε η "δημιουργία" τσουνάμι που έφτανε τα 2 μέτρα σε ύψος.

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής αμέσως με την προειδοποίηση για τσουνάμι ζήτησε την «προληπτική εκκένωση» της βόρειας ακτής της χώρας, ενώ στο ίδιο μέτρο προχώρησαν και οι αρχές του Περού καθώς ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή στα βόρεια της Χιλής, κοντά στο Περού. Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κατολισθήσεις και κλείσιμο οδικών αρτηριών χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι το παλιρροϊκό κύμα στις πιο κοντινές περιοχές με το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να είναι καταστροφικό και εξαιρετικά απειλητικό στις πιο απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές. «Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες», αναφέρει η προειδοποίηση του κέντρου αντιμετώπισης τσουνάμι στη Χαβάη.

Διαβάστε επίσης:
Ισχυρότατος σεισμός 8,0 Ρίχτερ συγκλόνισε Χιλή, Βολιβία και Περού

Σε συναγερμό για τσουνάμι όλες οι δυτικές ακτές της Λατινικής Αμερικής