ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρότατοι μετασεισμοί προκαλούν τον τρόμο στη Χιλή

Ισχυρότατοι μετασεισμοί προκαλούν τον τρόμο στη Χιλή

Δεκάδες είναι οι ισχυρότατοι μετασεισμοί που σημειώνονται στη βόρεια Χιλή μετά τα 8,2 Ρίχτερ της Τετάρτης. Ο πιο ισχυρός που καταγράφηκε ήταν 7,8 βαθμών με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία μεταξύ των κατοίκων.


Αμεση ήταν έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, το οποίο όμως δεν ήταν επικίνδυνο, καθώς από τις αναφορές του Πολεμικού Ναυτικού προκύπτει ότι τα κύματα που έφτασαν στις ακτές της πόλης Ικίκε δεν ήταν μεγαλύτερα των 70 εκατοστών.

Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα από τη νέα ισχυρή δόνηση.

Πάντως, οι τοπικές αρχές διέταξαν και πάλι την προληπτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών αμέσως μετά την εκδήλωση του νέου μεγάλου μετασεισμού.

Σε προληπτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών προχώρησε και το γειτονικό Περού.

Ενδεικτικό της ισχύος των σεισμών που σημειώθηκαν στην βόρεια Χιλή είναι το γεγονός ότι το τσουνάμι από την πρώτη δόνηση των 8,2 βαθμών έφτασε στις ακτές της βόρειας Ιαπωνίας σχεδόν 24 ώρες αργότερα.

Το τσουνάμι χτύπησε κυρίως τις παράκτιες περιοχές στο Χοκαΐντο σε απόσταση 550χλμ βόρεια του Τόκιο, χωρίς να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Οι Αρχές πάντως είχαν προειδοποιήσει για την απειλή τσουνάμι ύψους περίπου ενός μέτρου που θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές της βόρειας και βόρεια-ανατολικής Ιαπωνίας νωρίς την Πέμπτη. Τε.ικά, τα κύματα δεν ξεπέρασαν τα 40 εκατοστά.

Διαβάστε επίσης:

Νέος μεγάλος σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Χιλή