ΚΟΣΜΟΣ

Γκιούλ: «Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τις προεδρικές εκλογές»

Γκιούλ: «Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τις προεδρικές εκλογές»

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ασκεί πιέσεις ώστε το κυβερνών κόμμα να καταλήξει στον υποψήφιο που θα προτείνει για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Μιλώντας στους τούρκους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Κουβέιτ λίγες μόλις ημέρες μετά την νίκη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις δημοτικές εκλογές, ο Γκιούλ έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter και στο YouTube.

Όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα αναμένει να δει αν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Γκιούλ είναι ιδρυτικά μέλη του ΑΚΡ.

"Είπα ότι θα το συζητήσουμε όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες. Αφού ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές και οι προεδρικές είναι τον Αύγουστο, έφτασε η ώρα. Μέχρι τις αρχές του Μαΐου, θα γίνει σαφές", είπε ο Γκιούλ ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει αν θα σκεφτόταν να ανταλλάξουν θέσεις με τον Ερντογάν, να αναλάβει δηλαδή ο ίδιος την πρωθυπουργία.
Ωστόσο ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με τη απαγόρευση από την κυβέρνηση της πρόσβασης στο Twitter και στο YouTube, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

"Οι απαγορεύσεις πρέπει να αρθούν", δήλωσε.

Την επόμενη ημέρα μετά την κυβερνητική απαγόρευση, ο Γκιούλ ο οποίος ακολουθείται από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια χρήστες στο Twitter, ανήρτησε μηνύματα στο λογαριασμό του αντιδρώντας έτσι στην κίνηση του Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Twitter

Ρoή Ειδήσεων