ΚΟΣΜΟΣ

«Καταθλιπτικός, χωρίς σημάδια επιθετικότητας ο δράστης του Φορτ Χουντ»

«Καταθλιπτικός, χωρίς σημάδια επιθετικότητας ο δράστης του Φορτ Χουντ»

Αδυνατώντας (;) να κατανοήσουν τι μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει στο Ιράκ να ανοίξει πυρ, να «πάρει» μαζί του τρία άτομα και να τραυματίσει άλλα 16 πριν δώσει τέλος στην ίδια του τη ζωή, οι Αμερικανοί ερευνούν το προφίλ του Ιβάν Λόπεζ σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα κίνητρα της πράξης του.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, αλλά και αυτά που δήλωσε ο εκ των επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Τζον ΜακΧιου, ο 34χρονος δράστης εξετάστηκε εξονυχιστικά από ψυχίατρο τον περασμένο μήνα «και τα αποτελέσματα δεν έδειξαν επουδενί ότι είχε την τάση να βλάψει άλλους ή τον εαυτό του».

Όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί οι οποίοι υπηρέτησαν σε Αφγανιστάν και Ιράκ, έτσι και ο Λόπεζ έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου κι ένα σωρό άλλες μορφές ψυχικών διαταραχών για τις οποίες λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.

Κλείνοντας την αναφορά του για το παρελθόν του Λόπεζ, ο ΜακΧιου υποστήριξε ότι ο Πορτορικανός είχε «καθαρό» παρελθόν κι ότι ουδέποτε απασχόλησε τις Αρχές για αρνητικό λόγο.

«Δεν αντέχω... Μιλούσα σε αστυνομικούς όλο το βράδυ»

Αμερικανοί δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την οικία της οικογένειας στο Κίλιν του Τέξας, προκειμένου να μιλήσουν στη σύζυγο του Λόπεζ. Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, μια γυναίκα άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος στην διεύθυνση που κατά τις πληροφορίες τους (δεν ήταν επιβεβαιωμένες) διέμενε ο γεννημένος στο Πουέρτο Ρίκο δράστης και στην ερώτηση «είστε η κυρία Λόπεζ», το μόνο που έκανε ήταν να κουνήσει συγκαταβατικά το κεφάλι της.

«Δεν μπορώ, δεν αντέχω άλλο. Μιλούσα όλο το βράδυ σε αστυνομικούς», ήταν η μόνη δήλωσή της, πριν αποχωρήσει από την οικία συνοδεία συγγενών της.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν οι γείτονες, οι Λόπεζ και η μικρή τους κόρη μετακόμισαν στο Κίλιν του Τέξας μόλις πριν τρεις εβδομάδες. Βάσει μαρτυριών, λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού, η σύζυγος του δράστη «βρισκόταν σε κατάσταση υστερίας. Ούρλιαζε και έτρεμε ολόκληρη».

Η ηρωίδα στρατιωτικός

Μία γυναίκα ήταν αυτή που απέτρεψε μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στο στρατόπεδο Φορτ Χουντ. Όπως αναφέρεται σε αμερικανικά ΜΜΕ, δευτερόλεπτα μετά τους τελευταίους πυροβολισμούς, ο Λόπεζ κατευθυνόταν προς το μέρος της αναζητώντας τα επόμενα θύματα. Η ίδια τράβηξε το όπλο της και τότε ήταν που ο 34χρονος έστρεψε το δικό του προς τον εαυτό του και αυτοκτόνησε.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται εννέα άτομα

Εννέα από τα άτομα τα οποία πυροβόλησε ο Λόπεζ, εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Αρκετά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι όλοι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο και ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο απολογισμός των θυμάτων, υπάρχουν όμως και αυτά που διατηρούν επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση τριών από τους τραυματίες παραμένει κρίσιμη.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο εκτελεστής του Φορτ Χουντ (pics)

Μακελειό στη στρατιωτική βάση Φορντ Χουντ στο Τέξας

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί και 16 τραυματίες από την επίθεση στο Φορτ Χουντ

Συναγερμός στο Τέξας - Έπεσαν πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση

ΗΠΑ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από την επίθεση στην στρατιωτική βάση

ΗΠΑ: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες από την επίθεση στο Φορτ Χουντ