ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Βελούχοι μαχητές νεκροί σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας

Πακιστάν: Βελούχοι μαχητές νεκροί σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας

Τουλάχιστον 30 ως 40 αυτονομιστές μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Βελουχιστάν, μια επαρχία στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε ο Σαρφράζ Μπούγκτι, υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης.


Η Συνοριοφρουρά, ένα σώμα των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων, διεξήγε την επιχείρηση στις περιοχές Χουζντάρ και Καλάτ αφού έλαβε πληροφορίες περί παρουσίας αυτονομιστών, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Στις σφοδρές μάχες 30 αντάρτες σκοτώθηκαν και 10 στρατιώτες τραυματίστηκαν», είπε.

Ήταν οι πλέον βίαιες και φονικές συγκρούσεις εδώ και μήνες στην πλούσια σε φυσικούς πόρους, αλλά ιδιαίτερα φτωχή αυτή επαρχία.

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι κατασχέθηκε μια τεράστια ποσότητα όπλων από τους άνδρες του σώματος αυτού του στρατού.

Μια ανακοίνωση της Συνοριοφρουράς ανέφερε ότι οι νεκροί αυτονομιστές είναι «περίπου 40» και ότι «καταστράφηκαν έξι οχήματα». Ανέφερε ότι οι μαχητές ήταν μέλη του λεγόμενου «Στρατού Απελευθέρωσης του Βελουχιστάν».

Τόσο η Χουζντάρ όσο και η Καλάτ θεωρούνται προπύργια των αυτονομιστών Βελούχων μαχητών, οι οποίοι αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της επαρχίας, κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Πακιστάν για υφαρπαγή των φυσικών πόρων του Βελουχιστάν και «φτωχοποίηση» του τοπικού πληθυσμού.

Οι αυτονομιστές πραγματοποιούν συχνά δολιοφθορές σε υποδομές του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως οι αγωγοί, επιθέσεις εναντίον άλλων υποδομών, κυβερνητικών κτιρίων και θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας. Το Βελουχιστάν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν και σε αυτό βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και άλλων φυσικών πόρων.

Η εξέγερση στην επαρχία αποτελεί ένα από τα χρόνια προβλήματα ασφάλειας τα οποία υπονομεύουν τη σταθερότητα του Πακιστάν, μιας χώρας που αποτελεί πυρηνική δύναμη από το 1998.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν κατηγορεί τον κυριότερο εχθρό του στην περιοχή, την κυβέρνηση της Ινδίας, ότι υποστηρίζει κρυφά τους αυτονομιστές, κάτι που το Νέο Δελχί αρνείται.

Διαβάστε επίσης: Πακιστάν - Μπαλουχιστάν: 30 αποσχιστές σκότωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας