ΚΟΣΜΟΣ

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στοιχίζει στο Κίεβο 7,8 δις

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στοιχίζει στο Κίεβο 7,8 δις

Ο υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Αντρέι Μόχνικ, υπολόγισε σήμερα ότι το Κίεβο απώλεσε φυσικούς πόρους και συνδεόμενα με αυτούς περιουσιακά στοιχεία αξίας 127 δισεκ. γρίβνια (7,8 δισεκ. ευρώ) όταν η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.


Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει κάνει σαφές ότι θα προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια και θα ζητήσει αποζημιώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία σύμφωνα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ έχει κόστος που ανέρχεται σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» για τη χώρα.

Ο Μόχνικ είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η Ουκρανία σκοπεύει να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να ανακτήσει τα απολεσθέντα έσοδα από φυσικούς πόρους, επιχειρήσεις που τους αξιοποιούν, 198 κοιτάσματα και άλλα 380 κοιτάσματα η εκμετάλλευση των οποίων τελεί υπό εξέταση.

«Στελέχη του υπουργείου έχουν αποτιμήσει την αξία των πόρων στην Κριμαία. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αυτή ανέρχεται σε 127 δισεκ. γρίβνια», δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων.

Η περιοχή της Κριμαίας είναι η έδρα της εταιρείας Chornomornaftohaz, η οποία ειδικεύεται στις εξέδρες άντλησης υδρογονανθράκων από υποθαλάσσια κοιτάσματα. Η Ρωσία υπολογίζει ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου της Κριμαίας ανέρχονται σε 47 εκατ. τόνους και τα κοιτάσματα αερίου σε 165,3 δισεκ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Διαβάστε επίσης: Το 67% των Ρώσων τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας