ΚΟΣΜΟΣ

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ θα περάσει τον Βόσπορο

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ θα περάσει τον Βόσπορο

Τα στενά του Βοσπόρου θα περάσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook προκειμένου να καταπλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα έως αύριο τις 10 Απριλίου.

Όπως δηλώνει πηγή του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο Itar - Tass «βάσει των διατάξεων της Συνθήκης του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη ενημερώσει την Άγκυρα και σύμφωνα θα βρίσκεται αύριο στη Μαύρη Θάλασσα».

Η Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία υπεγράφη το 1936 και αφορά το καθεστώς διέλευσης πολεμικών πλοίων από το Βόσπορο και τη θάλασσα του Μαρμαρά ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης, θέτει όμως περιορισμούς σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων τα οποία δεν ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό των κρατών της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με πηγές από το Πεντάγωνο οι ΗΠΑ «αποφάσισαν να στείλουν πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα με στόχο να καθησυχάσουν τους εταίρους και τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ συνδέουν για πρώτη φορά την αποστολή πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή με την κατάσταση στην Ουκρανία» σημειώνει η πηγή του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας πως το αντιτορπιλικό USS Donald Cook θα μπορούσε να «δέσει» σε λιμάνι της Τουρκίας ή της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ψυχολογική πίεση»

Σύμφωνα με δήλωση άλλης στρατιωτικής πηγής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πρακτορείο RIA Novosti «η ανάπτυξη του αμερικανικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα με την διέλευση του αντιτορπιλικού USS Donald Cook δεν αποτελεί απειλή για τη ρωσική ασφάλεια, αλλά πρόκειται μάλλον για κίνηση ψυχολογικής πίεσης».

«Πρόκειται σαφώς για μια αμερικανική επίδειξη προς τη Ρωσία για το πόσο οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανική κυβέρνηση. Φυσικά και το USS Donald Cook δεν πρόκειται να εισέλθει σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Είναι όμως εξοπλισμένο με πυραύλους, έτσι ώστε όλα τα ουκρανικά αλλά και τα δυτικά ΜΜΕ να μεταδώσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» καταλήγει η πηγή.

Το USS Donald Cook είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, στα πλαίσια της νέας αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

πηγη Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

Μαλαισία: 2,5 εκατ. δολάρια έχει δαπανήσει ο στρατός των Η.Π.Α