ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Δε θα στείλει αξιωματούχους στη Μόσχα λόγω ουκρανικής κρίσης

Ολλανδία: Δε θα στείλει αξιωματούχους στη Μόσχα λόγω ουκρανικής κρίσης

Η Ολλανδία ακύρωσε σήμερα μια τετραήμερη αποστολή στην Ρωσία η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα και των εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία.


Η αποστολή, που θα πραγματοποιούνταν από τις 13 ως τις 16 Μαΐου, αφορούσε ιδίως τον τομέα της ενέργειας και σε αυτή θα έπαιρναν μέρος υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Η Ολλανδία επιθυμούσε να επεκτείνει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία, μια μεγάλη αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, όπου το Άμστερνταμ έχει ήδη ηγετική θέση.

«(Η αποστολή) αναβλήθηκε. Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση σήμερα, βάσει των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά της χώρας», αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την αποστολή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τους δεσμούς της με τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς. «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατή μια επιτυχημένη αποστολή», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ στη Σλοβακία ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να λάβει μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η αντίστροφή ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, αν το Κίεβο εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και τα συμβόλαια σχετικά με την παροχή αερίου στην Πράγα από τη Μόσχα.

Το γραφείο του Σλοβάκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Φίτσο έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με την προϋπόθεση ότι η ουκρανική πλευρά θα εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και τη συμβατική της δέσμευση να διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τη Σλοβακία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Gazprom: Παρέμβαση Πούτιν για την «προκαταβολή» αερίου