ΚΟΣΜΟΣ

Oxfam:Οι ακραίες ανισότητες έχουν επιδεινωθεί

Oxfam:Οι ακραίες ανισότητες έχουν επιδεινωθεί

Οι 67 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν περιουσία ίση με τα πλούτη που διαθέτει ο μισός, φτωχότερος πληθυσμός του πλανήτη, αποκάλυψε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, καλώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να αντιδράσουν σε αυτές τις ακραίες ανισότητες.


"Οι ακραίες ανισότητες έχουν επιδεινωθεί" τονίζει η οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι το "κλαμπ" των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αριθμεί σήμερα 85 μέλη.

Σύμφωνα με την Oxfam, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να περάσουν από τη "θεωρία" στην πράξη προκειμένου να κλείσει αυτό το χάσμα.

"Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν μιλήσει πολύ για τους κινδύνους που θέτουν οι ανισότητες. Αυτήν την εβδομάδα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα στηρίζουν αυτή τη ρητορική", είπε ο Ρέιμοντ Οφενχάιζερ, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Oxfam στην Αμερική.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν προγραμματίσει τη γενική συνέλευσή τους για αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Πρόσφατα το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις στις οποίες υπογραμμίζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις των ανισοτήτων για την οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της έχει θέσει ως στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του 40% των φτωχότερων σε όλο τον πλανήτη.

Όμως, σύμφωνα με την Oxfam οι δύο οικονομικοί οργανισμοί θα πρέπει πλέον να "αλλάξουν" τις συστάσεις τους και την πολιτική του δανεισμού των χωρών-μελών τους και να ταχθούν υπέρ των επενδύσεων στην υγεία και την εκπαίδευση. "Η λιτότητα επιδεινώνει τις ανισότητες και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα το ξέρουν καλά" διαβεβαιώνει η οργάνωση, καλώντας το Ταμείο να παραδεχτεί ότι οι στρατηγικές φοροαποφυγής των πολυεθνικών είναι μία από τις "κινητήριες δυνάμεις" των ανισοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε κατά ΔΝΤ για την ανάπτυξη