ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Παραιτήθηκε από επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος η Χάιντερ

Αυστρία: Παραιτήθηκε από επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος η Χάιντερ

Την παραίτησή της από επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος του πατέρα της, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, ανακοίνωσε η πλέον νεόκοπος Αυστριακή πολιτικός, η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του εκλιπόντα Αυστριακού ακροδεξιού ηγέτη Γεργκ Χάιντερ, η Ουλρίκε Χάιντερ-Κουέρτσα, μόλις ενάμιση μήνα μετά την πρώτη εμφάνισή της στην πολιτική, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.


Αιτία της παραίτησής της, όπως δήλωσε η ίδια, αποτέλεσε η συνεχής κριτική που της ασκούσαν στελέχη του κόμματος κυρίως για τις φιλοευρωπαϊκές της τοποθετήσεις, για τις θέσεις της ως προς την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τον γενικότερα "ανεξάρτητο πολιτικό προσανατολισμό" της, ενώ σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος, Γκέραλντ Γκρος, η παραιτηθείσα υπήρξε αρκετά ευάλωτη σε "προκαταλήψεις" που διατυπώνονταν δημόσια εναντίον του πατέρα της.

Στον σύντομο χρόνο της πολιτικής της σταδιοδρομίας, η κόρη του Χάιντερ δεν παρέλειψε να καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον της Ελλάδας αποφαινόμενη πως "θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από το ευρώ", καθώς "δεν μπορούν να συνυπάρξουν οικονομίες όπως η ελληνική και η γερμανική".

Η κόρη του πλέον αμφιλεγόμενου μεταπολεμικά Αυστριακού πολιτικού —ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Οκτώβριο του 2008 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το οποίο είχε προκαλέσει ο ίδιος, οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ— είχε επίσης ζητήσει να επιτραπεί στους Αυστριακούς να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για το εάν θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Το κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας είχε αποσπάσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ποσοστό 3,5%, δεν υπερέβη δηλαδή το εκλογικό όριο του 4%, κι έμεινε εκτός της αυστριακής Βουλής.

Το κόμμα αυτό προέρχεται από τη διάσπαση του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων του Χάιντερ, την οποία ο ίδιος είχε προκαλέσει τον Απρίλιο του 2005, παραμένοντας αρχηγός του Συνασπισμού έως το θάνατό του.

Αρχικά με το Κόμμα των Ελευθέρων (του οποίου ηγείτο από τον Σεπτέμβριο του 1986) και αργότερα με το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας, ο Χάιντερ συμμετείχε στην πρώτη αυστριακή δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση υπό τον τότε καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, η οποία παρέμεινε στην εξουσία από το Φεβρουάριο του 2000 έως το Δεκέμβριο του 2006.

Διαβάστε επίσης: Αυστρία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αυστριακής Ακροδεξιάς