ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αρνείται την έκδοση βίζας σε πρεσβευτή του ΟΗΕ

ΗΠΑ: Αρνείται την έκδοση βίζας σε πρεσβευτή του ΟΗΕ

Την έκδοση βίζας στον νέο πρεσβευτή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αρνείται ο Λευκός Οίκος, «πατώντας» στο γεγονός ότι ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί συμμετείχε στην ομάδα των Ιρανών φοιτητών που κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, το 1979.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στον Αμπουταλεμπί. Όπως είπε ο εκπρόσωπός του προέδρου, Τζέι Κάρνεϊ, η Ουάσινγκτον ενημέρωσε τον ΟΗΕ και την Τεχεράνη ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί βίζα για τον Ιρανό διπλωμάτη.

Θεωρητικά οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να δίνουν βίζα στους ξένους διπλωμάτες που υπηρετούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όμως είναι δυνατόν να γίνουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε χαρακτηρίσει «απολύτως απαράδεκτη» την άρνηση της Ουάσινγκτον να ικανοποιήσει το αίτημα για χορήγηση βίζας, τονίζοντας ότι ο Αμπουταλεμπί είναι «ένας από τους πιο έμπειρους και λογικούς διπλωμάτες».

Ο Αμπουταλεμπί, που έχει υπηρετήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και την Ιταλία, υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε στην αρχή της κρίσης των ομήρων, τον Νοέμβριο του 1979, όταν οι φοιτητές που ανέτρεψαν τον σάχη κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία και κράτησαν ομήρους 65 ανθρώπους. Όπως λέει, εργάστηκε μόνο ως διερμηνέας για την απελευθέρωση 13 γυναικών και Αφροαμερικανών. Οι υπόλοιποι 52 άνθρωποι που παρέμειναν μέσα στην πρεσβεία κρατήθηκαν όμηροι επί 444 ημέρες.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Παιδίατρος κακοποιούσε πνίγοντας τη θετή του κόρη!