Εκλογές Αφγανιστάν: Προηγείται ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης

Newsroom Newsroom

Εκλογές Αφγανιστάν: Προηγείται ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 10% των ψήφων σε 26 από τις 34 επαρχίες εμφανίζουν τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Αμπντουλά Αμπντουλά να προηγείται με 41,9%.


Στη δεύτερη θέση έρχεται ο φιλοδυτικός ακαδημαϊκός Ασχράφ Γκάνι με 37,6%--ανακοίνωσε η Επιτροπή--ενώ ένας τρίτος υποψήφιος, ο οποίος είχε τη στήριξη δύο εκ των αδελφών του προέδρου Χαμίντ Καρζάι συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 9,8%.

Η Επιτροπή, πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι στις εκλογές αυτές σημειώθηκαν περισσότερα κρούσματα νοθείας σε σχέση με τις προηγούμενες του 2009, όταν ακυρώθηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ύποπτα ψηφοδέλτια.

Η Επιτροπή άφησε να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες παρότι ο όγκος τους δεν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 14 Μαϊου.

Και οι τρεις υποψήφιοι κατήγγειλαν νοθεία. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει το 50% των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση που δεν το εξασφαλίσει, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι πηγαίνουν σε επαναληπτικό γύρο.

Συνολικά, η Επιτροπή κατέγραψε 3.724 καταγγελίες για νοθεία, ενώ το 2009 το αριθμός αυτός ανερχόταν σε 3.072.

Διαβάστε επίσης: Εύσημα από τον Μπαν Κι-μουν στους Αφγανούς για τις «ήρεμες» εκλογές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved