ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Ρωσίας για τις δηλώσεις της Τουρκίας

Ικανοποίηση Ρωσίας για τις δηλώσεις της Τουρκίας

Η Ρωσία είναι ικανοποιημένη για τις δηλώσεις της Τουρκίας για την τήρηση εφεξής της Συνθήκης του Μοντρέ, που ρυθμίζει την κίνηση των πλοίων μέσω των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελλίων, σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.


«Στη Ρωσία καταγράφηκε με ικανοποίηση η δήλωση της τουρκικής πλευράς ότι θα συνεχίσει, όπως έκανε κατά τη διάρκεια 78 ετών, να τηρεί απαρέγκλιτα τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των κρατών της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Λουκασέβιτς, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβαστι προηγήθηκε η παραβίαση της Συνθήκης από την φρεγάτα του αμερικανικού Ναυτικού USS Taylor, η οποία ξεπέρασε κατά 11 ημέρες το όριο παραμονής στον Εύξεινο Πόντο, που είναι 21 ημέρες και αφορά στα πολεμικά πλοία των χωρών τα οποία δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η φρεγάτα, σημειώνεται, είχε περάσει στη Μαύρη Θάλασσα την 5η Φεβρουαρίου και εξήλθε στη Μεσόγειο την 9η Μαρτίου. Μάλιστα, όπως παρατηρεί το ρωσικό ΥΠΕΞ, η τουρκική πλευρά δεν ενημέρωσε έγκαιρα τη Μόσχα για την καθυστέρηση αυτή.

Η Ρωσία εξέφρασε για το περιστατικό αυτό την ανησυχία της τόσο στην αμερικανική, όσο και στην τουρκική πλευρά με τη μορφή προφορικής νότας. Η Μόσχα υπέδειξε ότι ευελπιστεί πως η Τουρκία θα τηρεί αυστηρά τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.

Όπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν παραβιάσει με την παράταση της παραμονής τους τούς περιορισμούς τους οποίους θέτει η Συνθήκη στα πολεμικά πλοία τρίτων χωρών, οι οποίοι αφορούν τόσο στη χρονική διάρκεια παραμονής τους στη λεκάνη του Ευξείνου, όσο και στο εκτόπισμά τους.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Μην πολεμάτε τον λαό σας