ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ο Πούτιν χαιρέτισε την επιλογή Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: Ο Πούτιν χαιρέτισε την επιλογή Στόλτενμπεργκ

Στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί μαζί του, στάθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρετίζοντας την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο διορισμός του Στόλτενμπεργκ, που αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Μόσχας, οι οποίες είναι τεταμένες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις, περιλαμβανομένων προσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας:

«Αλλά ας δούμε πώς θα αναπτύξει τις σχέσεις στη νέα του θέση».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης να μην βελτιωθούν, όμως υπογράμμισε ότι εναπόκειται στη Δύση να κάνει τις απαραίτητες συμβιβαστικές κινήσεις.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που θα εμπόδιζε μια εξομάλυνση και μια κανονική συνεργασία με τη Δύση. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Ή μάλλον όχι μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τους εταίρους μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα που μπορεί να λάβει η Δύση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, βάσει του οποίου αποφασίστηκε η προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, λέγοντας ότι το 83% του πληθυσμού συμμετείχε σε αυτό, κάτι που θα ήταν «αδύνατο» να στηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Ο Ράσμουσεν με ηχογραφούσε κρυφά!