ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται τα διαζύγια στο Ιράν

Αυξάνονται τα διαζύγια στο Ιράν

Περισσότεροι από ένας στους πέντε γάμους κατέληξαν σε διαζύγιο την προηγούμενη χρονιά στο Ιράν, παρά την κυβερνητική πολιτική που προωθεί τους γάμους και τις γεννήσεις, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.


Το ποσοστό των διαζυγίων έφτασε πλέον το 21%, έναντι 12% που ήταν πριν 7 χρόνια. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο διαδεδομένο στις μεγάλες πόλεις: στην Τεχεράνη σχεδόν ένας στους τρεις γάμους διαλύεται.

«Στη διάρκεια του ιρανικού έτους 1392 (Μάρτιος 2013-Μάρτιος 2014) υπήρξαν 757.197 γάμοι (μείωση 4,4%) και σχεδόν 158.753 διαζύγια (αύξηση 4,6%)» στη χώρα, δήλωσε ο Αχμάντ Τοϊσαρκανί, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας δημοτολογίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Σύμφωνα με τον Τοϊσαρκανί, η μεγάλη αύξηση των διαζυγίων οφείλεται στις επεμβάσεις της οικογένειας ενός εκ των συζύγων στα εσωτερικά του ζευγαριού, στον μη σεβασμό των οικονομικών όρων του γάμου, στη φτώχεια, στα ναρκωτικά ή στην ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα ο αριθμός αύξησης του πληθυσμού σημείωσε πτώση 1,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους τούς τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο γήρανσης του πληθυσμού της χώρας.

Ο ίδιος ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε από το κοινοβούλιο να λάβει μέτρα για την αύξηση του αριθμού των γεννήσεων.

Στόχος είναι να διπλασιαστεί ο ιρανικός πληθυσμός, που εκτιμάται στα 77 εκατομμύρια, ώστε να φτάσει τα 150 εκατομμύρια σε 50 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Χάρισε τη ζωή στο δολοφόνο του γιου της