ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς: Παραχωρήσεις στους «αντάρτες» βουλευτές ενόψει ψηφοφορίας

Βαλς:  Παραχωρήσεις στους «αντάρτες» βουλευτές ενόψει ψηφοφορίας

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επιχείρησε σήμερα να κατευνάσει τους Σοσιαλιστές βουλευτές, προσφέροντας να εξαιρέσει τα φτωχότερα στρώματα από το πάγωμα των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια που προβλέπεται στο πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων το οποίο έχει ως στόχο να "απαντήσει" στις επικρίσεις που δέχεται το Παρίσι από τους Ευρωπαίους εταίρους του για την κατάσταση των δημοσιονομικών του.


Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει το πρόγραμμα εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2017 και, πιεζόμενη από τις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της χώρας κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΕ έχει ήδη παραχωρήσει στη Γαλλία δύο επιπλέον χρόνια ώστε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα της δοθεί επιπρόσθετος χρόνος.

Ωστόσο ο Βαλς, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος που καλούνται αύριο Τρίτη να εγκρίνουν τους χειρισμούς του. Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι δεσμευτική, καθώς έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

"Η μέθοδος που ακολουθώ είναι ο υπεύθυνος διάλογος και συνεχής μέριμνά μου είναι οι προσπάθειες να κατανέμονται εξίσου δίκαια. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη", ανέφερε ο Βαλς σε επιστολή του προς τους βουλευτές του κόμματός του.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν απειλήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταψηφίσουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης ή θα προτιμήσουν την αποχή, εκτός και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάποια χειρονομία καλής θέλησης προς τους φτωχούς.

Για να αποφύγει τους κλυδωνισμούς ο Βαλς πρότεινε να μην ισχύσει το "πάγωμα" των κοινωνικών επιδομάτων για ένα χρόνο για τους φτωχούς και τους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα από 1.200 ευρώ μηνιαίως και κάτω, δηλαδή για 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προχώρησε και σε άλλες παραχωρήσεις, υποσχόμενος ότι το εισόδημα ενεργής αλληλεγγύης —επίδομα που λαμβάνουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα— θα αρχίσει να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο κατά 10% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, ότι θα αυξηθούν τα επιδόματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και, από του χρόνου, ο κατώτατος μισθός ενώ από φέτος θα ανακοινωθούν μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.

Διαβάστε επίσης: Άφησε το μωρό της σε μια αποθήκη για να πάει να χορέψει σε κλαμπ