ΚΟΣΜΟΣ

Διεξήχθη το πρώτο ντιμπέιτ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διεξήχθη το πρώτο ντιμπέιτ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ανεργία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο πρώτο πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ενώπιον 700 φοιτητών.

«Θέλω να ξαναενώσω την Ευρώπη και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιούνκερ. Ως πρώην πρόεδρος του Eurogroup ο Ζ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ήταν η μόνη επιλογή που είχαν τα κράτη-μέλη της περιφέρειας. Ως απάντηση στην ανεργία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή αγορά και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και υπέρ της θέσπισης ενός νόμιμου κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Μάρτιν Σούλτς σημείωσε ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών. «Τα τελευταία πέντε χρόνια συζητούσαμε για σχέδια διάσωσης δισεκατομμυρίων ευρώ. Θέλω να αλλάξω τις ζωές των απλών ανθρώπων που ανησυχούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνεχίζοντας, ο Μ. Σούλτς επιτέθηκε στον υποψήφιο του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «η Ευρώπη δε χρειάζεται μια δημοκρατία που να προσαρμόζεται σε μία αγορά όπως τη θέλει η κυρία Μέρκελ, αλλά σε μία αγορά που εξυπηρετεί τη δημοκρατία». Σημείωσε ότι η πραγματική λύση στην ανεργία των νέων είναι να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτως ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

13934725

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται στην κορυφή της μια ηγετική φυσιογνωμία. «Μέχρι τώρα ο Ζ. Μπαρόζο προχωρούσε μόνο όταν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και του Παρισιού», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενέργειας στην ΕΕ και οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι η ουκρανική κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να απεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Σκα Κέλερ επέκρινε τις πολιτικές ομάδες των αντιπάλων της λέγοντας ότι δεν προώθησαν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χαρακτήρισε «γελοίο» το στόχο να φτάσει το 20% η κατανάλωση στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως το 2020, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η κρίση στην Ουκρανία έδειξε ότι η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. «Η Ευρώπη δοκιμάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά και γι' αυτό χρειάζεται μια πραγματική ενεργειακή ευρωπαϊκή πολιτική.

Στο θέμα των ευρωομολόγων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ανέκαθεν ήταν υπέρ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πιο σαφής και ισχυρός συντονισμός των ευρωπαϊκών πολιτικών και των προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών, Μάρτιν Σιουλτς υποστήριξε ότι χωρίς ομοφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους, ενώ ο Γκι Βερχόφστατ σημείωσε ότι κανείς δεν πρόκειται να βγει από το αδιέξοδο των εθνικών χρεών χωρίς τα ευρωομόλογα.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ του να ανοίξουν οι πύλες της ΕΕ, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτοί όλοι οι αιτούντες άσυλο στην ΕΕ, με τρόπο συντονισμένο.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, οι υποψήφιοι και των τεσσάρων πολιτικών ομάδων τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού. Ο Μάρτιν Σιουλτς υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η Ρωσία δεν έχει συμφέρον από μία σύρραξη με την ΕΕ και επομένως έχει κάθε λόγο να βρει λύση μέσω της διπλωματικής οδού. Η Σκα Κέλερ υπογράμμισε ότι οι πόρτες του διαλόγου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, βάσει της συμφωνίας της Γενεύης. Σύμφωνα με τον Γκι Βερχόφστατ, η ΕΕ άργησε πολύ να αντιδράσει. «Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα φύγει από την Ουκρανία χωρίς να υποστεί κυρώσεις και ζήτησε στοχευμένες κυρώσεις », είπε.

Σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, και οι τέσσερις υποψήφιοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού δεν προτείνουν λύσεις. «Δεν συζητώ με τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς, ούτε πρόκειται να σχηματίσω συνασπισμό μαζί τους», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Πέντε τραυματίες σε διαδήλωση στο Ντόνετσκ