ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ένοπλοι επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε μια φάλαγγα φορτηγών οχημάτων που μετέφερε εκατοντάδες μουσουλμάνους βόρεια από την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις ενός αυτόπτη μάρτυρα και ενός αξιωματούχου της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι 1.300 μουσουλμάνοι συνοδεύονταν από ξένους της ειρηνευτικής δύναμης, και μετακινούνταν μακριά από τοποθεσίες όπου σημειώνονται επιθέσεις από μαχητές χριστιανικών πολιτοφυλακών.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στη φάλαγγα των 15 φορτηγών οχημάτων, καθώς αυτά περνούσαν από μια περιοχή με πυκνή βλάστηση, δήλωσε στο Ρόιτερς ο αυτόπτης μάρτυρας. Οι επιτιθέμενοι πυροβόλησαν επανειλημμένα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι. Ένας άνδρας, ο οποίος επέβαινε σε ένα άλλο όχημα της φάλαγγας, υπέκυψε επίσης στα τραύματά του από σφαίρες.

Ο ταγματάρχης Πάτρικ Σιμπομπουγκίνγκο, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (MISCA), δήλωσε ότι ακόμη 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση. Πρόσθεσε ότι τα οχήματα δέχτηκαν επίθεση από μαχητές μιας από τις χριστιανικές πολιτοφυλακές τη στιγμή που βρίσκονταν μεταξύ δύο πόλεων, περίπου 200-300 χιλιόμετρα βόρεια του Μπανγκί.

Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιθέσεις.

Η υπουργός Υγείας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της προσωρινής κυβέρνησης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μαργκερίτ Σάμπα, είπε οι τοπικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με την «επιζήμια» αυτή μεταφορά μουσουλμάνων. «Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν λάβει την εντολή να συμμετέχουν σε μονομερείς ενέργειες για τη μεταφορά των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, χωρίς να έχουν προηγουμένως (εξασφαλίσει τη) συμφωνία της κυβέρνησης», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τουλάχιστον δέκα οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους