ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο ΟΑΧΟ στέλνει ομάδα για να ελέγξει καταγγελίες

Συρία: Ο ΟΑΧΟ στέλνει ομάδα για να ελέγξει καταγγελίες

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει μια "αποστολή επαλήθευσης των γεγονότων", η οποία θα εξετάσει τις πρόσφατες κατηγορίες που διατύπωσαν και οι δύο πλευρές της συριακής σύγκρουσης, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, περί επιθέσεων με αέριο χλωρίου στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.


Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού "ανακοίνωσε την σύσταση μιας αποστολής επαλήθευσης των γεγονότων όσον αφορά τις κατηγορίες για την χρήση χλωρίου στην Συρία", αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

"Η ομάδα αναμένεται να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή", προσθέτει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι "η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες".

Ο ΟΑΧΟ υπογράμμισε εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την "πραγματοποίηση της αποστολής αυτής" και "έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό της".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έδωσε την "συγκατάθεσή του" για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής, στην οποία ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια και επιμελητειακή υποστήριξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κατηγορίες για την χρήση χλωρίου διατυπώθηκαν την ώρα που η Συρία βρίσκεται, επισήμως τουλάχιστον, κοντά στην ολοκλήρωση του χημικού της αφοπλισμού βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Τουλάχιστον 45 νεκροί από εκρήξεις στη Χομς