ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καταδίκη της μαζικής επιβολής θανατικής ποινής στην Αίγυπτο

ΟΗΕ: Καταδίκη της μαζικής επιβολής θανατικής ποινής στην Αίγυπτο

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε σήμερα ότι οι καταδίκες σε θάνατο που επιβλήθηκαν μαζικά σε ισλαμιστές στην Αίγυπτο είναι εξωφρενικές, καθώς οι δίκες δεν πληρούσαν ούτε τους πιο θεμελιώδεις νομικούς κανόνες.


«Η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο για τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα και εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι πλέον αυστηρές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης» υπογράμμισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, το (. . .) δικαστήριο της Αλ Μίνια επέβαλε την θανατική ποινή σε μια αριθμητικά τεράστια ομάδα κατηγορουμένων έπειτα από τη διεξαγωγή δικών που έγιναν για τους τύπους» τόνισε η ίδια.

«Έχει έρθει ο καιρός η Αίγυπτος να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της τις δεσμεύσεις αναφορικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» προσέθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ, οι 683 κατηγορούμενοι δικάστηκαν μεταξύ άλλων, για τη δολοφονία ενός αστυνομικού και για το ότι εισέβαλαν στον σταθμό της αστυνομίας Έντουα, στη Μίνια, την 14η Αυγούστου 2013.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 683 υποστηρικτές του Μόρσι