ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρόζο: Ο Πούτιν θέλει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας

Μπαρόζο: Ο Πούτιν θέλει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας

Την άποψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας, εξέφρασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι ο στόχος του Πούτιν είναι να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας. Δε λέω ότι ο στόχος του είναι απαραίτητα να καταλάβει όλη τη χώρα, αλλά να έχει τον πλήρη έλεγχο», ισχυρίστηκε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια παρέμβασης ενώπιον του Ατλαντικού Συμβουλίου, ενός ομίλου προβληματισμού της Ουάσιγκτον που είναι αφιερωμένος στις διατλαντικές σχέσεις.

«Στην πραγματικότητα, μου το έχει πει ο ίδιος. Έχει πει πολλές φορές ότι η ανεξάρτητη Ουκρανία ήταν ένα δημιούργημα της Δύσης», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το βασικό κομμάτι του σχεδίου της Τελωνειακής Ένωσης που η Μόσχα επιθυμεί να εγκαθιδρύσει με τις γειτονικές της χώρες».

Σε συναισθηματικό, αλλά και σε διανοητικό επίπεδο, «οι Ρώσοι ηγέτες, και προδήλως ο πρόεδρος Πούτιν, δεν έχουν αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θεωρούν ότι πρέπει να αποτελεί τμήμα της Ρωσίας», συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι κυρώσεις που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ στοχεύουν στο να δείξουν ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» για τη Ρωσία εάν εκείνη συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπαρόζο.
Παρά το ότι παρατηρητές τονίζουν την έλλειψη ενότητας στους κόλπους της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων για να την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρινε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει «πολλά».

«Ό,τι κι αν κάνουμε, (οι κυρώσεις της ΕΕ) θα έχουν μεγαλύτερες συνέπειες απ’ όσα θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ, για έναν απλό λόγο: εμείς είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας» σημείωσε ο Μπαρόζο.
Αναφερόμενος στις απειλές της Ρωσίας ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου που διαθέτει την Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία κρατών-μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι και η Ρωσίας είναι εξαρτημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα κράτη-μέλη μας εξαρτώνται από το (ρωσικό) αέριο, αλλά και η Ρωσία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη, καθώς είμαστε ένας πολύ καλός πελάτης της, που πληρώνει στην ώρα του» και μάλιστα «μεγάλα ποσά», υπενθύμισε.

Διαβάστε επίσης:

Μπαρόζο: Θα βρεθεί μια συνολική διευθέτηση για το Κυπριακό