ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Τρεις νεκροί από κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο

Κολομβία: Τρεις νεκροί από κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 ως 30 θεωρείται ότι είναι νεκροί εξαιτίας μιας κατολίσθησης σε ένα παράνομο χρυσωρυχείο στην Κάουκα της Κολομβίας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία της επαρχίας.


«Μπορέσαμε να ανασύρουμε τρεις σορούς, δύο τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol ο Βίκτορ Κλάρος, επικεφαλής της πυροσβεστικής στην επαρχία.

Σωστικά συνεργεία αναζητούν 25 ως 30 ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στο μεταλλείο, στην Σανταντέρ δε Κιλιτσάο, πρόσθεσε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, που εξέφρασε πάντως φόβους ότι ουδείς θα βρεθεί ζωντανός.

«Είναι απίθανο να βρίσκονται ακόμη στη ζωή, κάτω από τόσο χώμα, λάσπη και πέτρες. Πιστεύω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να βρίσκονται ακόμα στη ζωή», είπε.

Ο Κλάρος διευκρίνισε ότι οι χρυσωρύχοι θάφτηκαν από «μια κατολίσθηση» και ότι οι σοροί ανασύρθηκαν από βάθος που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα. Στο χρυσωρυχείο βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες σε τέσσερα σημεία την ώρα του δυστυχήματος, όπου επιχειρούν ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, υπό τα βλέμματα εκατοντάδων ανθρώπων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Οι συνθήκες της αδήλωτης εργασίας και οι υποδομές (σε τέτοιου είδους ορυχεία και μεταλλεία) αποτελούν έναν μόνιμο κίνδυνο για τους εργαζόμενους» στη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη της Κολομβίας, μια υπηρεσία που έχει καλέσει επανειλημμένα να κλείσουν τέτοιου είδους αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις. Πολλά έχουν ήδη κλείσει από την αστυνομία στην περιοχή. Μολαταύτα, «η παράνομη εξόρυξη χρυσού συνεχίζεται», σημείωσε ο δημόσιος αυτός οργανισμός.

Μια πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ορυχείων και Μεταλλείων έκανε λόγο για 66 δυστυχήματα από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2013, με 71 νεκρούς και 51 τραυματίες.

Συνολικά στην Κολομβία λειτουργούν 14.357 μεταλλεία και ορυχεία, εκ των οποίων το 56% δεν έχει εξασφαλίσει άδεια από της αρχές.

Η δραστηριότητα στα μεταλλεία και στα ορυχεία συνεισέφερε 2,3% του ΑΕΠ της Κολομβίας το 2012, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Βρετανός συμμετείχε σε τελετουργικό φυλής στην Κολομβία και «έσβησε»