ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: «Η Ρωσία δημιούργησε τα επεισόδια στην Οδησσό»

Κίεβο: «Η Ρωσία δημιούργησε τα επεισόδια στην Οδησσό»

H υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατήγγειλε σήμερα μια «εξωτερική» ανάμειξη στα φονικά επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στην Οδησσό, τα οποία, σύμφωνα την SBU, «συντονίσθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».


«Οι προκλήσεις στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν με μια εξωτερική ανάμειξη και χρηματοδοτήθηκαν από δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους» του καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι δύο αυτοί άνδρες «κρύβονται» στη Ρωσία, ανέφερε η SBU σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, «πολιτοφύλακες που ήρθαν από το έδαφος» της Τρανσδνειστερίας, της φιλορωσικής δημοκρατίας που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία που δε βρίσκεται μακριά από την Οδησσό «έλαβαν μέρος» στα επεισόδια βίας, τα οποία «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».

Η επιχείρηση αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο Σεργκέι Αρμπούζοφ και τον πρώην υπουργό Εσόδων Ολεξάντρε Κλιμένκο. Αυτοί οι δύο αποτελούν μέρος της «Οικογένειας», όπως είναι το προσωνύμιο της πολιτικοοικονομικής κλίκας που ενισχύθηκε υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τα επεισόδια βίας στην Οδησσό είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων στο περιθώριο μιας πορείας υπέρ της ενότητας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό της αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης: Κρεμλίνο: Η Δύση και το Κίεβο ευθύνονται για την Οδησσό (pics)