ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Στη φυλακή 102 ακόμα υποστηρικτές του Μόρσι

Αίγυπτος: Στη φυλακή 102 ακόμα υποστηρικτές του Μόρσι

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών καταδίκασε 102 υποστηρικτές ανατραπέντος Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δικαστήριο του Καΐρου, κρίνοντάς τους ενόχους για την υποκίνηση βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, δύο ακόμα άτομα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών, πρόσθεσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να διευκρινίσει όμως για ποια γεγονότα δικάζονταν.

Από την ανατροπή και τη σύλληψη του Μόρσι, τον Ιούλιου του 2013, χιλιάδες υποστηρικτές του έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. Σε εκατοντάδες εξ αυτών έχει μάλιστα επιβληθεί θανατική ποινή ή βαριές ποινές κατά τη διάρκεια μαζικών δικών.

Την ίδια ώρα ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στον απόηχο νέων επιθέσεων.

Ο πρώην αρχηγός του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος θεωρείται ως το επικρατέστερο φαβορί στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, υποσχέθηκε στην Αίγυπτο «σταθερότητα, ασφάλεια και ελπίδα», ενώ ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στον απόηχο επεισοδίων βίας και καταστολής των ισλαμιστών.

Η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου και οι κάλπες έχουν προγραμματισθεί να ανοίξουν στις 26 και 27 Μαΐου, με στόχο να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, 11 μήνες μετά την ανατροπή από τον Σίσι του πρώτου προέδρου της χώρας που εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, του Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι, ο Χαμντίν Σαμπαχί, μια σημαίνουσα προσωπικότητα της αριστεράς, είχε προκαλέσει έκπληξη όταν κατετάγη τρίτος στις προεδρικές του 2012, τις οποίες κέρδισε ο Μόρσι. Δηλώνει ότι ενσαρκώνει τις ιδέες της επανάστασης του 2011 εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας προεκλογικής συγκέντρωσης το Σάββατο στο Ασιούτ (στα νότια), ο Σαμπάχι κατήγγειλε τη συνέχιση των «πολιτικών που ασκούνταν υπό τον Μουμπάρακ» και επιβεβαίωσε ότι θέλει «να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού προκειμένου να αλλάξει τις πολιτικές της διαφθοράς και της τυραννίας και της φτώχειας».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η πιθανότητα να εκλεγεί μοιάζει μηδενική απέναντι στο Σίσι.

«Υπόσχομαι να εργαστώ σκληρά και καλώ τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του μαζί μου. Να οικοδομήσουμε αυτό το έθνος αποτελεί τη δική μας ευθύνη απέναντι σε όλους» ,έγραψε ο Σίσι σήμερα το πρωί στον ιστότοπο κοινωικής δικτύωσης Twitter.

«Αιγύπτιοι, με τη θέλησή μας και τις ικανότητές μας, θα αποκτήσουμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ελπίδα. Μαζί θα κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο του έθνους # Ζήτω η Αίγυπτος!» συμπλήρωσε.

Ο Σίσι θεωρείται εκείνος που θα αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα που έχει γίνει θέατρο βίαιων και φονικών επιθέσεων σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε ακόμα:

Αίγυπτος: Κύμα θανατηφόρων βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων