ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Άμεση καταστροφή όλων των χημικών ζήτησε ο Κέρι

Συρία: Άμεση καταστροφή όλων των χημικών ζήτησε ο Κέρι

Την ανάγκη να καταστραφεί και το τελευταίο τμήμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας επισήμανε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Τόνισα ότι πρέπει να δούμε την καταστροφή του τελευταίου 8% (του συριακού χημικού οπλοστασίου) που απομένει σε μια τοποθεσία κοντά στη Δαμασκό», είπε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία του με τον Λαβρόφ έγινε κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη ΛΔ Κονγκό.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε ορισμένα πράγματα για να δούμε εάν είναι δυνατό να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή βάσει της συμφωνίας ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν μπορεί να καθυστερεί», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Συρία συμφώνησε πέρυσι να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο 1.300 τόνων που διέθετε βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία απέτρεψε την έναρξη δυτικών αεροπορικών επιδρομών, έπειτα από μια πολύνεκρη επίθεση με αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της συριακής πρωτεύουσας τον Αύγουστο για την οποία η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί μαχητές αλληλοκατηγορήθηκαν.

Αλλά η Δαμασκός έχει παραβιάσει πολλές προθεσμίες για να μεταφέρει εκτός της χώρας τα χημικά της όπλα —η πιο πρόσφατη ήταν αυτή της 27ης Απριλίου— και έχει ενημερώσει τη διεθνή αποστολή η οποία επιβλέπει τη διαδικασία ότι ένας χώρος όπου βρίσκονται ακόμη χημικά όπλα είναι δύσκολα προσβάσιμος εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαχών.

Οι δυτικοί επικριτές του Άσαντ υποπτεύονται ότι η Δαμασκός κωλυσιεργεί εσκεμμένα, αλλά η προέλαση των αντικαθεστωτικών μαχητών στα ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας καταδεικνύει ότι υπάρχουν πραγματικά εμπόδια στις προσπάθειες να μεταφερθούν τα χημικά όπλα εκτός της χώρας.

Παρ' όλ' αυτά, ο Κέρι επέμεινε πως η συριακή κυβέρνηση έχει καθήκον να προετοιμάσει τα χημικά όπλα για να καταστραφούν.

«Το καθεστώς πρέπει να κινηθεί άμεσα για να προετοιμάσει τα εναπομείναντα χημικά όπλα για να καταστραφούν και πρέπει να φθάσουμε στην καταστροφή τους το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Κέρι.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Eπίθεση στην επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ

Ρoή Ειδήσεων