ΚΟΣΜΟΣ

Ράις: Ακύρωσε την ομιλία της σε πανεπιστήμιο λόγω… Ιράκ!

Ράις: Ακύρωσε την ομιλία της σε πανεπιστήμιο λόγω… Ιράκ!

Την απόφασή της να ακυρώσει την προγραμματισμένη ομιλία της σε μια τελετή του Πανεπιστημίου Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσι, μετά τις πολύμηνες διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος, εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Κοντολίζα Ράις.

Η Ράις ήταν η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου από το 2001 ως το 2005, πριν αναλάβει επικεφαλής του ΥΠΕΞ. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα «γεράκια» της αμερικανικής κυβέρνησης την περίοδο που οδήγησε στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ το 2003.

Στην ανακοίνωσή της, η Ράις ανέφερε ότι ο ρόλος της έγινε «περισπασμός».

«Αντιλαμβάνομαι και ενστερνίζομαι το σκοπό της τελετής απονομής των πτυχίων και απλά δεν έχω την πρόθεση να συμβάλλω να αποσπαστεί η προσοχή από αυτόν με οποιοδήποτε τρόπο», ανέφερε η Ράις.

Η ανακοίνωση του προέδρου του ιδρύματος τον Φεβρουάριο, ότι η Ράις επρόκειτο να εκφωνήσει μια ομιλία στην τελετή αυτή του Ράτγκερς, τον Φεβρουάριο, είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες από καθηγητές και φοιτητές.

Μια ομάδα καθηγητών είχε εγκρίνει εκείνο τον μήνα ένα ψήφισμα, καλώντας το πανεπιστήμιο να ανακαλέσει την πρόσκλησή του, τονίζοντας πως η Ράις διαδραμάτισε «εξέχοντα ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει τον αμερικανικό λαό σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής» στο Ιράκ.

Τον Απρίλιο, φοιτητές είχαν προβεί σε μια καθιστική διαμαρτυρία στο κτίριο της διοίκησης του Ράτγκερς, κρατώντας πλακάτ με τα οποία κατηγορούσαν τη Ράις και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Μπους για εγκλήματα πολέμου.

Στην ανακοίνωσή της, η Ράις ανέφερε πως «με τιμά το ότι υπηρέτησα τη χώρα μου. Έχω υπερασπιστεί την πίστη της Αμερικής στην ελευθερία του λόγου και την ανταλλαγή ιδεών».

Η Ράις επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία την 18η Μαΐου στο γήπεδο ποδοσφαίρου Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσι. Το πανεπιστήμιο δεν ανακοίνωσε αν θα μιλήσει κάποιος άλλος στη θέση της.

Διαβάστε ακόμα: