ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία καλεί το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση της κρίσης! (vid+pics)

Η Ρωσία καλεί το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση της κρίσης! (vid+pics)

Η Μόσχα κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας «να λογικευτούν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τις δυνάμεις και εντέλει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει ένας ομαλός διάλογος σχετικά με τους τρόπους διευθέτησης της πολιτικής κρίσης».

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων ξέσπασε στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς ουκρανούς και 30 τραυματίες. Για νεκρούς και πολλούς τραυματίες μιλά και η φιλορωσική πλευρά, χωρίς να υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σε ανακοίνωσή ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση στις αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπου δυνάμεις πιστές στο Κίεβο επιχειρούν να εκδιώξουν φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Στο μεταξύ νωρίτερα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού τύπου MI-24 κατέρριψαν οι φιλορώσοι αποσχιστές πάνω από το Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου, ωστόσο, είναι ζωντανοί, καθώς πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν. Το MI-24, στη συνέχεια, συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή.

Η αναταραχή εντάθηκε κατά το Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία, αυξάνοντας περαιτέρω τους φόβους για έναν ενδεχόμενο εμφύλιο πόλεμο. Την Παρασκευή, 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην πόλη της Οδησσού. Την Κυριακή, φιλο-ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης και απελευθέρωσαν διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί.

Η στάση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης τα σύνορα με την Κριμαία κλείνουν. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, με αποτέλεσμα τα σημεία εισόδου στην Ουκρανία να κλείσουν προσωρινά, ώστε να «στεγανοποιηθούν» τα σύνορα και να αποτραπεί η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει τους διπλωματικούς εκπροσώπους ξένων κρατών στην Ουκρανία, ότι τα προξενεία της Ουκρανίας είναι προσωρινά κλειστά σε κάθε σημείο εισόδου και σημείου ελέγχου», επισημαίνει η ανακοίνωση, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία αποδέχεται την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι αρχές του Κιέβου περιγράφουν τους αυτονομιστές ως «τρομοκράτες». Αλλά οι ρωσόφιλοι δηλώνουν ότι υπερασπίζονται τις ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας ενάντια στους «Ουκρανούς φασίστες» που προσπαθούν να ξεριζώσουν τη ρωσική επιρροή στη χώρα.

Η βία στην Οδησσό, μια μικτή πολιτισμικά πόλη, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις πόλεις που επλήγησαν, θεωρήθηκε ως ένα σημείο καμπής στο Κίεβο, αφού παραβιάστηκε για πρώτη φορά περιοχή πέραν των ρωσόφωνων.

Φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν σήμερα ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου συνεχίζεται από το πρωί η ανταλλαγή πυρών.

Οι εχθροπραξίες φαίνεται ότι σήμερα μεταφέρθηκαν πλησιέστερα του Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σε σχέση με χθες.
"Το πρωί, μία ομάδα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επλήγη από ενέδρα τρομοκρατών. Κάνουν χρήση βαρέων όπλων", δήλωσε ο Αβάκοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ της Ουκρανίας.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων, ύστερα από την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου τον Φεβρουάριο.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ότι τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα από τις συγκρούσεις στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πύργου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

"Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ", αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των παραστρατιωτικών που δεν κατονομάζεται.

Ο εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά χθες το βράδυ ότι η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση "θα συνεχιστεί και θα έχει αποτελέσματα", σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία σε Ουκρανία: Σταματήστε την αιματοχυσία κι ελάτε σε διάλογο

Ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε έτοιμος να μεσολαβήσει για λύση στην Ουκρανία