ΚΟΣΜΟΣ

Τσαντ και Καμερούν διαψεύδουν ότι οι απαχθείσες μαθήτριες βρίσκονται στο έδαφός τους

Τσαντ και Καμερούν διαψεύδουν ότι οι απαχθείσες μαθήτριες βρίσκονται στο έδαφός τους

Οι αρχές του Τσαντ και του Καμερούν διέψευσαν σήμερα ότι οι έφηβες που απήχθησαν τον Απρίλιο στη Νιγηρία από την ισλαμιστική, εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ βρίσκονται στις χώρες αυτές, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν νιγηριανές πηγές αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.


"Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι 223 έφηβες που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ βρίσκονται στο Τσαντ είναι αβάσιμες" ανέφερε το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας αυτής σε ανακοίνωσή του. "Έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων μας με όλες τις γειτονικές χώρες", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Διατυπώνονται ισχυρισμοί από τη Νιγηρία ότι ορισμένες από τις 223 νεαρές μαθήτριες (...) μεταφέρθηκαν στο Καμερούν για να παντρευτούν δια της βίας με μέλη της αίρεσης Μπόκο Χαράμ. Δηλώνουμε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί στερούνται βάσης", τόνισε από την πλευρά του ο Καμερουνέζος υπουργός Επικοινωνιών Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι.

Την Δευτέρα ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπάκαρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για την πρωτοφανή απαγωγή 276 μαθητριών στις 14 Απριλίου από το λύκειο του Τσίμποκ, στην Πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Πολλά από τα κορίτσια κατάφεραν να το σκάσουν αλλά τουλάχιστον 220 παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών και, σύμφωνα με τον Σεκάου, "θα πουληθούν ως σκλάβες" σε γειτονικές χώρες.

Η Ουάσινγκτον, που χθες ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι οι μαθήτριες έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, πρότεινε σήμερα να στείλει μια ομάδα ειδικών στη Νιγηρία για να βοηθήσουν τις αρχές να τις εντοπίσουν και να τις απελευθερώσουν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν και τον διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει μια ομάδα και να συζητήσει "με ποιον τρόπο μπορεί να παράσχει τη βοήθειά της" στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό των κοριτσιών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, οι ΗΠΑ πρότειναν να συγκροτήσουν μια ομάδα συντονισμού στην πρεσβεία τους στην Αμπούτζα. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν Αμερικανοί στρατιωτικοί, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και ειδικοί σε περιπτώσεις απαγωγών.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: H οργάνωση Μπόκο Χαράμ απήγαγε άλλα 8 ανήλικα κορίτσια