ΚΟΣΜΟΣ

Επιτροπή της Μπούντεσταγκ αποφάσισε να υποβάλει ερωτήματα στον Σνόουντεν

Επιτροπή της Μπούντεσταγκ αποφάσισε να υποβάλει ερωτήματα στον Σνόουντεν

Γερμανοί βουλευτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να υποβάλουν ερωτήματα στον Έντουαρντ Σνόουντεν, έναν πρώην συμβασιούχο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έρευνας για το αμερικανικό πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης των επικοινωνιών Γερμανών πολιτών, το οποίο αποκάλυψε.


«Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής αποφάσισε ότι θέλουμε να ακούσουμε τον κ. Σνόουντεν», δήλωσε ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ο συντηρητικός βουλευτής ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής της Μπούντεσταγκ η οποία συστήθηκε για να ερευνήσει τις δραστηριότητες της NSA στη Γερμανία.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν και κατά πόσον ο Σνόουντεν, στον οποίο έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία, θα προσκληθεί να καταθέσει αυτοπροσώπως σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA, οι οποίες όταν αποκαλύφθηκαν έπληξαν την σχέση της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο.

Ο Σνόουντεν κινδυνεύει να συλληφθεί και να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, εάν μεταβεί σε κάποια χώρα-σύμμαχο τους.

Σε βάρος του Σνόουντεν έχει ασκηθεί από πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες δίωξη για κλοπή κρατικής ιδιοκτησίας, αποκάλυψη στοιχείων κρίσιμων για την εθνική άμυνα της χώρας και αποκάλυψη κρατικών απορρήτων.

Η μια επιλογή θα ήταν ο Σνόουντεν να απαντήσει στα ερωτήματα των μελών της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής από το εξωτερικό. Όμως η γερμανική αντιπολίτευση διαφωνεί, υποστηρίζοντας πως ο πληροφορικός πρώην τεχνικός σύμβούλος της NSA θα μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα μόνο εάν είναι στη Γερμανία.

Οι συντηρητικοί της Άγγελας Μέρκελ έχουν μέχρι σήμερα απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας το φόβο ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον—ήδη, οι διμερείς σχέσεις είχαν τρωθεί από τις αποκαλύψεις πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν το τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ, είναι ανοικτό όσον αφορά το πού θα γίνει η διαδικασία υποβολής ερωταπαντήσεων του Σνόουντεν, στη Γερμανία ή στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Υποχείριο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ο Σνόουντεν