ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα «μονομαχήσουν» τελικά οι Ρέντσι, Γκρίλο και Μπερλουσκόνι

Δεν θα «μονομαχήσουν» τελικά οι Ρέντσι, Γκρίλο και Μπερλουσκόνι

Οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας (Δημοκρατικό Κόμμα, κίνημα Πέντε Αστέρων και Φόρτσα Ιτάλια) δεν θα μπορέσουν να «μονομαχήσουν» σε πολιτικό τοκ σόου της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.


To μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, το Rai Uno, είχε σχεδιάσει να φιλοξενήσει τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και τον πρόεδρο της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ξεχωριστές «προεκλογικές βραδιές», αμέσως μετά το κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων, την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, για τις 23 του μήνα, είχε σχεδιαστεί η τελική προεκλογική εκπομπή στο κανάλι Rai Tre, με «ντιμπέιτ» των τριών, κύριων, πολιτικών αρχηγών.

Ο Ρομπέρτο Φίκο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δήλωσε, όμως, σήμερα ότι «ένας τέτοιος προγραμματισμός θα παραβίαζε το δικαίωμα του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων για ίση πρόσβαση και προβολή από τον κρατικό τηλεοπτικό φορέα».

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω εκπομπές, αφιερωμένες στην προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, με την συμμετοχή και εκπροσώπων των μικρότερων κομμάτων και ψηφοδελτίων, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.

Ο πρώτος ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επίσημα κατά του σχεδιασμού της Rai ήταν ο Νικόλα Φρατοιάννι, συντονιστής του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία» το οποίο στηρίζει και συμμετέχει στο ιταλικό ψηφοδέλτιο «Η 'Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».

Διαβάστε επίσης: Η γιαγιά... Φραντσέσκο Τότι (vid)