ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Φοιτητές διαδήλωσαν στο Σαντιάγο απαιτώντας αλλαγές στην παιδεία

Χιλή: Φοιτητές διαδήλωσαν στο Σαντιάγο απαιτώντας αλλαγές στην παιδεία

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, για πρώτη φορά μετά την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η Μισέλ Μπατσελέτ, αυξάνοντας την πίεση προς την πρόεδρο για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προεκλογικής της εκστρατείας για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα και ανεμίζοντας σημαίες, γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους στο Σαντιάγο. Η αστυνομία εκτίμησε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε περίπου 40.000, ενώ ανέφερε ότι πάνω από 1.800 αστυνομικοί επιτήρησαν την κινητοποίηση.

Η κεντροαριστερή πρόεδρος, η οποία ανέλαβε την εξουσία μόλις τον περασμένο Μάρτιο, βάσισε την προεκλογική εκστρατεία της γύρω από την υπόσχεση ότι το κράτος θα προσφέρει καλύτερη και δωρεάν εκπαίδευση. Ωστόσο, ηγέτες των φοιτητών δήλωσαν σήμερα ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι ακριβώς οι αλλαγές που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα το μόνο πράγμα που έχει γίνει είναι να δοθούν λίγα περισσότερα χρήματα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διαχωρίζει, ένα σύστημα που προσφέρει άλλη εκπαίδευση στους πλούσιους και άλλη εκπαίδευση στους φτωχούς», τόνισε η φοιτήτρια Μελίσα Σεπούλβεδα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα αντιμετώπισε μαζικές και οργισμένες κινητοποιήσεις από τους φοιτητές οι οποίοι προχώρησαν σε αρκετές περιπτώσεις σε βίαιες διαμαρτυρίες, απαιτώντας να γίνουν αλλαγές σε ένα καθαρά ιδιωτικοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα που θεσπίστηκε την εποχή του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Μερικοί από τους ηγέτες των φοιτητών από το κύμα των διαμαρτυριών του 2011 πλέον είναι εκλεγμένα μέλη στην κάτω Βουλή. Μεταξύ αυτών είναι και η Καμίλα Βαγέχο —μια εμβληματική μορφή του φοιτητικού κινήματος— η οποία κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα ως υποψήφια του Κομμουνιστικού Κόμματος. Άλλοι ηγέτες του φοιτητικού κινήματος του 2011 προσφέρουν, τουλάχιστον προς το παρόν, πολιτική υποστήριξη στην πρόεδρο και διατηρούν αγαστές σχέσεις με την τρέχουσα γενιά των ακτιβιστών-φοιτητών. Πολλοί συμμετείχαν στη σημερινή πορεία.

Αν και η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, μετά το τέλος της αναφέρθηκαν ορισμένα βίαια επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον νεαρών που πέταξαν αντικείμενα εναντίον ανδρών της και έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Διαβάστε επίσης

Βίντεο: Απίστευτο ξύλο στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής!